2.jpg (266 KB)

Владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је на Васкршни уторак Свету литургију у Храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима који је данас прославио своју крсну славу, те поручио да се Срби морају држати добра и љубави Божије, јер док је тако има наде за будућа покољења.

"Ми као народ Божији, црква Божија и народ православни имамо перспективу док год се држимо Христа васкрслог и док нисмо на страни зла", рекао је владика Димитрије, коме су на литургији у Пребиловцима саслуживали свештеници херцеговачки.

Он је додао да се историја креће и пролази, српски народ је накада многобројнији, а некада страда, али "док се држимо Бога има наде за нас".

"Има свјетлости за нас и наде за нашу дјецу. Ми Срби морамо се држати добра и љубави Божије ако мислимо да имамо перспективу. Ово све пролази, хука и проблеми и разоноде… Ратови су само материјализација наших унутрашњих ратова и наше мржње за коју се нисмо постарали, презира и неотворености за Бога. Манифестација тога је рат… Док се не постарамо за наша срца, Господ их неће населити", поручио је владика Димитрије.

Он је рекао да Господ чека и да никада људска срца неће отворити на силу.

"Бог је љубав и не жели на силу спасити, већ оне који то хоће и желе. Kако може бити љубав без слободне воље? Љубав је акт слободе и Бог куца на врата нашег срца. Ђаво је насиље и сила. Kада је помисао која у срцу изазива немир, тјескобу или мрак - пазите, па чак имали и добре помисли. Боље је да много шта пропадне, али да спасимо душу", поручио је владика Димитрије.

Он је нагласио да је важно живјети хришћански живот, са љубављу и у љубави једни према другима.

"Свети мученици који су у Пребиловцима, близу су нама и Богу, то видимо оком вјере. Бог никога и ништа не заборавља. Нити једну сузу људску. Ми оком вјере видимо да је само мртво оно што је дотакнуто гријехом и што је остало у гријеху, лажи, мржњи и злочину. Било шта од тога ће васкрснути, али васкрснути за суд, а за живот да би се васкрсло треба да буде из духа, љубави, свјетлости као Господ", рекао је владика Димитрије, додајући да тама нестаје онда када дође свјетлост.

Он је поручио да свака туга и немилост ишчезавају када дође милост Божија.

Слави у Пребиловцима присуствовао је велики број вјерника из цијеле Херцеговине међу којима је замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић, као и прослављена српска одбојкашица и репрезентативка Србије Тијана Бошковић са породицом.