ТРЕБИЊЕ │ Требишњица је почела да се изљева из корита, али, тврде надлежни, у количинама које не могу да причине штету у приобалном појасу.

Након јутрашњих 300 кубних метара - актуелни проток кроз град је 270 кубика у секунди, сазнаје Радио Требиње у диспечерском центру Хидроелектрана на Требишњици.

Надлежни у ХЕТ-у истичу да воде рачуна о количини воде коју испуштају са бране Горица и све раде плански и у складу са водопривредним актима, те да је у питању много мања количина воде од дозвољене, која не може изазвати никакву штету у приобалном појасу.

Из овог предузећа за Срну подсјећају да претходних година проблема са плављењем није било ни када је пропуштано 390 метара кубних воде у секунди.

Напомињу да је кота Билећког језера 396,97 метара, те да има довољно простора за прихват нових вода у акумулацију у случају обилнијих падавина наредних дана.

У јавној установи „Екологија и бебједност“ Требиње истичу да су оборинске и воде из корита Требишњице дијелом поплавиле локалне путеве на Растоцима, Петровом и Поповом пољу, али да нема разлога за забринутост, те да је служба цивилне заштите спремна да благовремено реагује у случају нежељених сценарија.

Директор ове установе Стеван Бекан за Радио Требиње каже да се након смањења протока кроз град вода повукла са локалног пута Растоци – Рупе, испод обилазнице, те да је ова саобраћајница сада у функцији.

„Пут за село Орашје у Поповом пољу поплављен је у дужини од 2 километра, висина воде је око пола метра, међутим мјештани користе алтернативну комуникацију тако да није угрожено снабдијевање становништва. Ни са путем Веља Гора – Увјећа у Петровом пољу за сада немамо озбиљних проблема, а којим се саобраћало отежано због прилива оборинских вода са зубачког платоа и Бијеле горе“, напомиње Бекан.

Он напомиње да су екипе цивилне заштите ипак у приправности, да обилазе терен и нагледају развој ситуације.

„У случају раста водостаја дјеловаћемо постављањем врећа с пијеском и спијечити поплавни вал тамо гдје то буде неопходно. У сваком случају, нема мјеста паници али треба бити опрезан с обзиром на то да нам временске прилике не иду на руку и да се и наредних седам дана могу очекивати падавине“, истиче Бекан.

Р.С.