vremenski-ekstremi.jpg (147 KB)

У неколико италијанских градова на снази су посебне мјере послије обилних киша, укључујући Венецију гдје се становници и туристи спремају за још један велики плимни талас.

Град, који је у уторак претрпио најгоре поплаве у посљедњих 50 година, суочиће се данас са плимним таласом од око 160 центиметара, саопштио је градски центар за предвиђање плиме.

Штета у Венецији процијењена је на око једну милијарду евра.

Око 145.000 људи у суботу је било без струје на југоистоку Француске због обилних сњежних падавина.

Како се наводи, олује су у четвртак увече погодиле источну и централну Француску и једно вријеме више од 330.000 домова је било без електричне енергије.

Обилна киша и густ снијег изазвали су бројне проблеме у Источном Тиролу у Аустрији, гдје су телефонске линије у прекиду, а не раде ни мобилни телефони.

Истовремено, десетине шумских пожара и данас је активно широм источне и западне Аустралије, а ватрогасци покушавају да поправе ситуацију пред најављено повећање температуре и јачање вјетра.

Температура изнад 40 степени Целзијуса предвиђа се за дијелове западне Аустралије, а наредне седмице и у источном дијелу, што ће погоршати ситуацију у државама Нови Јужни Велс и Квинсленд.

У пожарима су у протеклих седам дана погинуле најмање четири особе, а више од 300 кућа је уништено.

- Чак и ако доведемо додатних 1.000 ватрогасаца и даље немамо довољно људства и технике за сваку кућу у Новом Јужном Велсу - рекао је главни ватрогасни инспектор за рурална подручја Бен Шеперд за Скај њуз.