250214.jpg (224 KB)

Војска Републике Српске обиљежава 32 године од оснивања и 19-годишњицу формирања Трећег пјешадијског Република Српска пука.

Предсједник Милорад Додик честитао је борцима и припадницима Трећег пјешадисјког Република Српска пука дан Војске Републике Српске уз поруку да је под вођством српске војске одбрањена држава Република Српска која је формирана 9. јануара.

У Бањалуци у касарни "Козара" уз присуство највиших званичника Српске у току је централна свечаност.

На централној свечаности обиљежавања Дана Војске Републике Српске у касарни "Козара" у Бањалуци Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук Оружаних снага БиХ предао је рапорт српском члану Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић.

Цвијановић је поздравила припаднике овог пука.

Република Српске није жељела рат, он је био наметнут и били смо принуђени да се бранимо, рекла је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић током обраћања на обиљежавању Дана Војске Републике Српске у Бањалуци.

Подсјетила је да су пред формирању Војске Републике Српске претходили бројни злочини над српским народом.

- Март 1992. започео је злочином против мира и убиством Николе Гардовића у Сарајеву, а завршио злочином у Сијековцу код Брода у којем су страдале десетине српских цивила. Након тога су услиједили и други злочини над Србима, попут оног у Добровољачкој улици, чију годишњицу смо обиљежили почетком овог мјесеца - нагласила је Цвијановић.

Додик: Српски народ 1992. године донио судбоносне одлуке како би се одбранио

Република Српске је 12. маја 1992. године донијела историјски закон, а то је Закон о Војсци Републике Српске, истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

- А српски народ је 1992. године донио судбоносне одлуке како би бранио и одбранио. То обавезује и нас који и данас још много тога морамо дати за Српску - навео је Додик.

Нагласио је да је Република Српска створена да би сачувала слободу за српски народ.

- Да би она данас била држава српског народа, али и других народа који овдје живе. Увијек смо водили рачуна и о другим народима. И данас морамо бити спремни да обезбиједимо слободу за српски народ, али и друге народе у Српској - поручио је Додик током обиљежавања годишњице оснивања Војске Републике Српске.

Подсјетио је да 9. јануара 1992. године формирана Српска.

- Вјеровали смо да ћемо нашу Републику одбранити политичким средствима. Српска је створена с циљем да буде независна држава. Велике силе, ароганција према нама и стереотипи, као и кривице које су нам наметнули, довели су до рата - подсјетио је Додик.

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић изјавио је у касарни "Козара" у Бањалуци да је данас са историјске дистанце важно посвједочити да је била судбоносна одлука о формирању Војске Републике Српске, која је имала кључну улогу у одбрани српског народа.

- Да у миру градимо бољу будућност - у којој нема мјеста за све оне којима ми као народ не сметамо - поручио је Гогановић.

Одржан је парастос погинулим борцима и цивилним жртвама Одбрамбено отаџбинског рата, те положени вијенци у спомен соби.

Обиљежавању присуствују предсједник Српске Милорад Додик, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министри у Влади Српске, посланици у Народној скупштини Српске, министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић.

Присутни су и командант Трећег пјешадијског Република Српска пука Сретен Милошевић, као и замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић.

Обиљежавање организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.

Војска Републике Српске првобитно је основана под називом Војска Српске Републике БиХ. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Војно насљеђе и идентитет Војске Републике Српске његује Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук.

Крсна слава Војске Републике Српске је Видовдан, док се 12. мај прославља као Дан Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.