Предсједник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће Србија помоћи четири српске општине - три у Републици Српској, једна у Федерацији - са проблемима у буџету, помоћи са 10 до 12 милиона евра.

20210508110605_660501.jpg (70 KB)

"Наша намера није да показујемо симболично присуство, већ суштински помогнемо Републици Српској и нашем народу. Милорад Додик је у више наврата тражио да помогнемо и донели смо одлуку, након разговора са људима из Костајнице, Дубице, Невесиња, које припадају Републици Српској и Дрвару из Федерације, да помогнемо у обезбеђивању примарног суфицита у буџетима", објаснио је Вучић у изјави новинарима након састанка у Козарској Дубици.

Истакао је да ће помоћ Србије бити заиста велика, и износиће 10 до 12 милиона евра.

"То је заиста огроман новац и видеће се огромна разлика. Нису веровали ни начелници да ћемо да дајемо толико. Део ћемо дати у готовини, а део у пројектима. Хоћемо да се види када Србија помаже да људи буду задовољни . Наш циљ је да људи остану да живе на својим огњиштима", поручио је Вучић.

Рекао је да је захвалан Републици Српској што челници без сујете и таштине разговарају и као добри домаћини траже ако је Србија у бољој помоћи, прије свега око привлачења инвестиција, да помогне.

"Нама је лакше да креирамо вишак у буџету и остварујемо добре економске резултате", казао је он.

Предсједавајћи Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас, након састанка предсједника Србије Александра Вучића са начелницима општина Козарска Дубица, Костајница, Невесиње и Дрвар, да је захвалан Србији и Вучићу на континуираној подршци Републици Српској, као и Дрвару и жељи да помогне у рјешавњу свих важних питања.

Додик је новинарима пренио да је на састанку било ријечи о стању у те четири општине, као и да је од Вучића затражио да им помогне, будући да те општине имају системски проблем у вези са финансијама и развојем.

Посебно је указао да постоје проблеми у Козарској Дубици и Костајници, које је недавно задесио и земљотрес.

"Захвалан сам предсједнику Вучићу за сву врсту помоћи Републици Спрској, као и Дрвару, који је у Федерацији БиХ, на интересу који исказује и жељи да помогне у рјешавању важних питања", рекао је Додик.