182619.jpg (175 KB)

У Савјету безбједности УН одржана је сједница на којој је представљен извјештај Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу.

Предсједник Србије Александар Вучић је, током свог обраћања Савјету безбедности, навео да је Србија неколико пута покретала могућност да осуђени држављани Србије служе казну у својој земљи.

Већина особа која служи своје пресуде су држављани Републике Србије и природно је да Србија буде заинтересована да они одслуже своје казне у Србији, навео је Вучић.

Вучић је истакао да Србија озбиљно схвата обавезе у вези са Механизмом, али да је Виши суд у Београду закључио да претпоставке за хапшење Петра Јојића и Вјерице Радете нису испуњене.

- Одлука се заснива на домаћем законодавству и међународном праву - навео је Вучић.

Подсјетио је да је Србија испоручила Трибуналу све оптужене особе, укључујући и личности из највише власти.

Kако је навео Вучић, према пресудама Хашког трибунала, чини се да нико није одговоран за злочине над Србима.

Вучић је позвао Савјет безбједности УН да помогне у неутралном приступу међународном праву.

Вучић: Добио сам писмо; Алкалај износио приватно мишљење

Предсједник Србије Александар Вучић је рекао да је од српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика примио писмо у којем се наводи да не постоји сагласност у Предсједништву БиХ за иступ у Савјету безбједности представника БиХ Свена Алкалаја.

Одговарајући на лажне оптужбе Алкалаја и представника Хрвватске на рачун Срба, Вучић је констатовао да он није рекао ништа против било кога, али да су то урадили Алакалај и представник Хрватске.

Истакао је да је Алакај рекао да говори у име БиХ, што није истина.

- Представник БиХ није говорио у име БиХ, јер сам добио писмо у којем пише да нема сагланости и представник БиХ је износио своје приватно мишљење. Хрватски представник је рекао да је добро познато ко је био ђаво. У овом региону је постојао један велики концентрациони логор у Јасеновцу, и мислим да сви знају ко је био ђаво - истакао је Вучић.