На интерни позив радницима који желе добровољно да се пријаве за прекид радног односа уз стимулативну отпремнину пријавило се 978 запослених у пет електродистрибутивних предузећа, саопштено је данас из "Електропривреде Републике Српске".

Elektrohercegovina.jpg (134 KB)

Први позив завршен је у петак, 21. фебруара, а највеће интересовање за доборовољни одлазак из електроенергетског сектора било је у ЗП "Електрокрајина", гдје је приспјело 555 пријава заинтересованих радника.

У ЗП "Електро Бијељина" за стимулативну отпремнину пријавио се 251 запослени, у ЗП "Електродистрибуција Пале" 88, а у ЗП "Електро-Херцеговини" 56 запослених.

И у ЗП "Електро Добој" који нема вишка радника жељу да уз стимулативну отпремнину напусти предузеће исказало је 28 запослених.

- У склопу реорганизације `Електропривреде Републике Српске`, у дистрибутивним предузећима процијењен је вишак од 15 одсто запослених, односно око 600 радника. Процијењено је да ће отпремнине дистрибутивна предузећа коштати укупно 27 милиона КМ - наводи се у саопштењу.

У наредних неколико дана слиједи анализа пријава и формирање ранг-листа кандидата у складу са Правилником о стимулативној отпремнини и накнади за социо-економско збрињавање радника у процесу оптимизације броја запослених у електродистрибутивним предузећима.

- Правилником су прецизно утврђени услови за остваривање права на стимулативну отпремнину и накнаду за економско-социјално збрињавање, те начин утврђивања износа стимулативне отпремнине - истичу из "Електропривреди Републике Српске".

То значи да све пријаве запослених неће бити уважене, како из разлога неугрожавања процеса рада, тако и због ограниченог износа новца намијењеног за овај позив.

- На овај начин биће остварени бољи услови за рад у наредном периду, а Мјешовити холдинг `Електропривреда Републике Српске` задржаће стабилност и обезбиједити напредак у пословању дистрибутивних предузећа - додаје се у саопштењу.