Развојне агенције Требиња и Бањалуке потписале су данас споразум о пословно-техничкој сарадњи.

razvojne-agencije-sporazum.JPG (134 KB)

Претходно су на заједничком радном састанку презентована искуства и добре праксе у раду двије агенције, првенствено у изради и имплементацији развојних пројеката из области предузетништва, туризма и пољопривреде.

Директор Агенције за развој малих и средњих предузећа града Требиња Дражен Бошковић истиче да је службена верификација сарадње развојних агенција у првом реду усмјерена на упознавање са потенцијалима а потом и препознавање развојних приоритета два града.

razvojne-agencije-sporazum-3.JPG (191 KB)

„У наставку би требало да слиједи израда конкретних пројеката и аплицирање – како према јавним изворима финансирања, тако и према међународним донаторима“, рекао је Бошковић.

Други циљ овог споразума, додао је он, јесте унапређење рада двије организације – кроз размјену искустава и примјера добре праксе.

Марио Милановић, директор Градске развојне агенције Бања Лука, истакао је да ће споразум омогућити да и требињска развојна агенција преко њих буде чланица ТЕРИС групације, која окупља највеће развојне агенције региона из четири земље - Словеније, Хрватске, Србије и БиХ.

razvojne-agencije-sporazum-2.JPG (159 KB)

То конкретно значи, додао је он, да ће Требиње убудуће моћи да бира пројекте које сматра стратешки значајним за развој града, а не, као до сада, да опортунистички прихвата оно што се нуди јавним позивом.

„Кроз ТЕРИС имамо прилику да кажемо за које смо области заинтересовани, при чему све ове агенције ТЕРИС групације својим лобирањем помажу да дођемо од потребних средстава“, појаснио је Милановић.

Шанса да Требиње бира развојне пројекте који су у складу са потенцијама и интересима града - велики је корак напријед који се постиже овим споразумом, сматра и градоначелник Требиња Мирко Ћурић, додајући да је Требиње у првом реду заинтересовано за пројекте из области туризма, пољопривреде и предузетништва.

razvojne-agencije-sporazum-4.JPG (166 KB)

„Такође, учешће на позивима подразумијева да морате да имате и предфинансирање, које често није мало. Зато смо у Требињу наступали заједнички са нашом агенцијом, а сада са Градом Бањалуком то је засигурно корак даље, у смислу да ћемо моћи да аплицирамо и на пројекте веће финансијске вриједности“, истакао је Ћурић.

Он је додао да ће једна од тема данашњег састанка бити и гарантни фонд, који бањалучка развојна агенција већ има а о чијем оснивању и Требиње размишља, посебно у вријеме кризе пословања због пандемије, када је многим привредницима неопходно да подршку траже у кредитном задужењу, а кредитори за уступљени новац траже гаранције.

Након радног састанка планиран је и заједнички обилазак локалитета који представљају потенцијал за унапређење туристичке понуде Требиња, а све у циљу препознавања прилика за конкретну сарадњу двије агенције, кроз израду и имплементацију развојних пројеката.