Удружење послодаваца и угоститељства и туризма Републике Српске "HORECA RS" одржало је вечерас састанак у Требињу са угоститељима и туристичким радницима са подручја Херцеговине на којем је разговарано о активностима и циљевима Удружења, као и о проблемима са којима се суочавају туризам и угоститељство у Српској, посебно у вријеме пандемије вируса корона.

IMG_20200813_181030.jpg (96 KB)

Далибор Шајић, предсједник Удружења "HORECA RS“ каже да интересе послодаваца из области угоститељства и туризма до сада није нико заступао, а да их је ситауција са вирусом корона постакла да се организују, јер је то једини начин да се оствари институционална сарадња са надлежним инситуцијама.

„При Унији удружења послодаваца РС покушавамо направити организацију која ће у сарадњи са Институтом здравља РС, Министраством здравља и социјалне заштите РС и Министарством трговине и туризма РС заштитити интересе и створити што бољи пословни амбијент у услужној дјелатности“, истакао је Шарић.

Он се нада ће радно вријеме угоститељских радника бити продужено за најмање сат времена.

„Морам напоменути да нам је сада превасходно од великог значаја продужено радно вријеме поготово у градовима са медитеранском климом, конкретно Требиње. Зато што тај сат или два продуженог радног времена много би значио, не само локалним послодавцима у овом сектору већ и за добробит цијеле заједнице“, навео је Шајић.

IMG_20200813_181014.jpg (166 KB)

Радослав Капор, члан удружења туристичких радника РС истакао је да је ово први пут да су се угоститељи из Херцеговине окупили, рекавши да ће упутити одређене захтјеве ка Влади Републике Српске.

„Велики је пад промета у угоститељским објектима и циљ удружења је да нормално послујемо и да се одрже радна мјеста. Неки од захтјева које ће ово Удружење упутити ка Влади Српске су да се продужи радно вријеме угоститељских објеката бар до 24 часа, да се снизе доприноси радницима и да је неопходно да угоститељи плаћају електричну енергију на ниво домаћинстава“, закључио је Капор.

Удружење послодаваца трговине, туризма и угоститељства „HORECA RS“ (хотели, ресторани, кафеи) основано је у мају мјесецу ове године.