ТРЕБИЊЕ l У храму посвећеном Светом пророку Илији у селу Требијови почела је обнова којом ће бити ријешен проблем влаге, саниран звоник, урађено пјескарење и фуговање фуга на фасади, замијењена дотрајала улазна врата и прозори, као и поправка оштећеног иконостаса.

Из Црквеног одбора села Требијови истичу да ова светиња има велику културну и историјску вриједност.

„Из историјских извора сазнајемо да је црква зидана у другој половини XVII вијека, око 1690. год, и тада је била посвећена Светом Стефану Првомученику. На мјесту старе цркве, 1904. године, изграђена је већа саборна црква, посвећена Св. пророку Илији, коју су мјештани својим радом и прикупљањем помоћи заједно изградили, и који је одувијек представљао саборни храм за сва Требињска брда, и шире. Из усмeних предања сазнајемо да се једно звоно са саборне цркве налази у манастиру Савина код Херцег Новог“, наводе из овог одбора.

У саборном храму налазе се многе вриједне црквене књиге које су написане на старословенском језику, међу којима се налази и јеванђеље које датира још из 1893. године, благослов тадашњег митрополита Серафима Перовића.

 „Планирано је да се до славе храма, 2. августа 2018. године заврше сви вањски радови, послије чега би услиједила фаза обнове иконостаса и унутрашњег уређења цркве. За славу храма ћемо се јавно захалити свим заслужним организацијама и појединцима који су на било који начин помогли обнову ове светиње“, кажу из Црквеног одбора села Требијови.

Радио Требиње