nodas-logo2-e1560673714957.jpg (55 KB)

НОДАС је у децембру 2021. године започео реализацију пројекта „Заштитимо пчеле, спасимо екосистем” на подручју 4 општине/опћине/града у Босни и Херцеговини. Пројекат је у почетној фази у Љубињу. Пројекат финансира њемачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој, а имплементира се уз подршку њемачке организације Help – Hilfe zur Selbsthilfe. Свој удио у суфинансирању и проведби имају и одабране пројектне општине и корисници.

Ријеч је о пројекту конкретне подршке у развоју или покретању пчеларске производње индивидуалних произвођача али и удружења.

Улагањима се жели помоћи запошљавању и самозапошљавању кроз пчеларство, тј. дати замаха развоју пчеларства повећањем локалних производних капацитета (количина), квалитете меда, и/или створити боље услове производње меда и других пчелињих производа. У ту сврху ће се одабраним корисницима додјељивати грантови у опреми и материјалу у вриједности до 3.000 еура уз учешће корисника од 15% вриједности опреме и материјала.

Пројекат ће трајати 18 мјесеци и подржати најмање 20 корисника на подручју сваке општине. Потенцијални корисници су искључиво особе са подручја пројектне општине. Kод одабира ће се, кроз селекцију апликација и рад комисије на терену, у обзир узимати економско стање домаћинства, квалитет идеје и потенцијал за развој. Одређену предност ће имати особе из угрожених категорија становништва међутим и даље уз услов здраве пословне идеје. Одобрена помоћ биће дистрибуирана искључиво у виду материјално-техничких средстава потребних за дјелатност, без готовинских исплата. Укупна вриједност инвестиције је 80.000 еура по општини.

Апликацију можете преузети на линку: https://www.google.com/url?sa=D&q=https://nodas.ba/wp-content/uploads/2021/12/Aplikacija-I-SS1-Application-form-full-Zastitimo-pcele.docx&ust=1659512040000000&usg=AOvVaw2IqOjyjvxPyFb9_jrIVAZK&hl=sr&source=gmail  те је испринтати и послати на адресу наведену у самој апликацији. Аплицирати можете и слањем апликације и скенираних докумената (погледати у самој апликацији) на нашу адресу [email protected]

РОK ЗА СЛАЊЕ АПЛИKАЦИЈА ЈЕ 15. 8. 2022.

Све заинтересоване особе могу добити детаљне информације на www.nodas.ba, а за додатна питања се могу обратити на телефон број: 033 618 323.