111

Подаци Агенције за статистику БиХ показали су да у Републици Српској живи готово милион људи мање него у Федерацији БиХ. Истовремено, статистика каже да су становници Српске у просјеку три године старији од оних који живе у Федерацији.

Шта је узрок овакве статистике? Економска ситуација, миграције или нетачни подаци?

Према подацима Агенције за статистику БиХ, у земљи има 3 милиона 531 хиљада и 159 сталних становника, чија је просјечна старост 39,51 година. У Федерацији живи 2 милиона 219 хиљада и 220 особа просјечне старости 38,74 године, док милион 229 хиљада и 432 становника Републике Српске имају просјечну старост 41,37 година.

Илустације ради, према подацима Агенције за статистику БиХ, Бањалучани у просјеку имају 40,33 године, Бијељинци су нешто старији и у просјеку имају 41 годину, док Добојлије у просјеку имају скоро 42 године, а Фочаци чак 43,27. Младом популацијом не може се похвалити ни Приједор, чији су становници у просјеку стари 41 и по годину, као и Паљани, док Требињци у просјеку имају готово 42 године. Нешто млађи у просјеку су Зворничани са мало мање од 39 година.

Демограф Стево Пашалић тврди да Република Српска не одскаче од свјетског просјека, те да су продужен животни вијек и нижа стопа рађања глобални тренд.

,,На статистичке податке за Српску знатно утичу и нетачни подаци, односно погрешна методологија обраде података Агенције за статистику БиХ. Немогуће је да у једној земљи на двије различите територије имате тако знатну разлику у просјечној старости становника као што је то овдје случај, гдје су становници Федерације у просјеку млађи три године од становника Републике Српске'', сматра Пашалић и додаје да на те податке знатно утиче скоро 200 хиљада нерезидентних становника који су уписани као стални.

,,Ријеч је о већином репродуктивно активном становништву и дјеци школског узраста, и то утиче на промјене индекса и коефицијената'', тврди Пашалић.

Он истиче да на смањење броја становника, првенствено младих – у Српској, али и земљама регије знатно утиче економска ситуација, додајући да то на овим просторима није новост.

,,Ми смо миграциона популација, и то је видљиво кроз историју, јер је са ових простора одлазио велики број људи у потрази за бољим животом. Наши највећи демографски губици су миграциони и наравно они на које је утицао рат, погинули и нестали. Све то довело је до тога да је данас у БиХ, у односу на 1991. годину, милион људи мање, а не 800 хиљада – како су израчунали у Агенцији за статистику БиХ'', тврди Пашалић.

И грађани Републике имају своје мишљење зашто нас је све мање и зашто смо све старија нација.

Већина каже да би отишли из земље ако би им се пружила прилика, јер овдје не виде перспективу ни за себе, ни за своју дјецу. За тешку ситуацију криве углавном домаће политичаре који су, судећи према ставовима грађана Српске, пошаст због које народ одлази из земље. Изгледа да је због њиховог криминала, корупције и непотизма са ових простора отишло више људи него током историје због ратова и болести.

БН ТВ