ТРЕБИЊЕ I Завршним концертом класичне музике у Позоришној сали Културног центра, вечерас је завршен интернационални фестивал „Music & More Summerfest“, који је од 2. августа окупио око 80 свјетских истакнутих професора, композитора, диригената и студената са свих меридијана.

Затварајући фестивал, градоначелник Требиња Лука Петровић се захвалио организаторки фестивала, Татјани Ранковић, која је у дугогодишњем трагању за локацијом за реализацију овога пројекта препознала град Требиње као идеално мјесто за окупљање музичара из различитих крајева свијета.

„Фестивал је конципиран изузетно занимљиво- он је, истовремено, синтеза музичких креативних радионица и семинара, гдје наступају и публици се презентују нова музичка дјела са мотивима из нашег поднебља, али је истовремено и демонстрација врхунског стваралаштва у овој области умјетности. Због чињенице да се овдје, у нашем Требињу, реализује једна тако комплексна културна замисао, због чињенице да на сцени имамо озбиљну музику, а истовремено смо далеко од сваке кризе публике, посебну захвалност дугујем Татјани Ранковић, директорки и креатору фестивала. Хвала и Ани Врбанец на помоћи у организацији овог фестивала.“, казао је он.

Градоначелник Петровић је подсјетио да је договор, да Требиње буде домаћин једног оваквог културног догађаја, утврђен још прије, скоро годину дана.

„Није било никаквих дилема, радило се о срећном сусрету умјетника и културних посленика, и захваљујући томе, овог љета, у Требињу имали смо осам концерата, и тематски и музички, изузетно, занимљив фестивал, фестивал који плијени пажњу у цијелом региону. Фестивал је јединствен и по томе што окупља врхунска имена, и што на једном мјесту имамо такве умјетнике са свих меридијана који су наступали и на највећим и најзахтјевнијим сценама свијета. Вјерујем да су у Требињу нашли довољно лијеп, довољно аутентичан и довољно изазован амбијент, који ће их подстицати, да и овог љета, у свом раду направе неки помак или у комуникацији са колегама дођу до нових идеја.  Такође, овдје је ријеч о једном, и технички сложеном пројекту, кога могу прихватити само градови који су се већ дефинисали као културне средине, које имају сву потребну инфраструктуру, као и одњеговану публику, која је отворена и са радошћу прихвата иновацију. Само због тих чињеница нисам се осјећао несигурно када сам прихватио пројект госпође Ранковић.“рекао је градоначелник Лука Петровић.

Оснивач и директор фестивала Татјана Ранковић, пијанискиња која живи и ради у Њујорку, каже да је ово први фестивал овакве врсте у региону, као и да су учесници из цијелог свијета одушевљени градом и љубазношћу домаћина.

„Са одушевљењем размишљам о плановима и програму за идућу годину и једва чекамо да поново будемо са вама“, истакла је она.

Од 2. августа, на четири локације у Требињу - под требињским платанима, на Црквини, у Музеју Херцеговине и Културном центру одржано је укупно осам концерата.

М.И.