20220624_184209.jpg (193 KB)

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Требињу да у Српској и даље треба ширити знање на плану лијечења, санације и превенције дијабетеса, а све у циљу да се олакша живот обољелима у синергији локалних и републичких власти.

Цвијановићева је рекла  да је то узвишени циљ Удружења дијабетичара Требиње, али и других организација овог типа у Српској.

"Сви они настоје да помогну својим корисницима. С њима, али и другима ћемо наставити добру сарадњу и бићемо им на располагању, како са аспекта локалних тако и републичких власти, а све да би се пацијентима омогућио лакши и бољи живот, те свака врста медицинске помоћи", рекла је Цвијановићева након састанка у Требињу са предсједником Удружења дијабетичара у овом граду Надом Биједић.

Цвијановићева је навела да је са представницима требињског Удружења дијабетичара разговарала и о набавци медицинског материјала попут тракица, сензора и слично.

"Оваквим активизмом удружења буди се свијест институција да је потребно реаговати. Дакле, идемо да унапређујемо ствари и да у наредном периоду саслушамо шта су потребе и брзо реагујемо. Иако је ово удружење локалног карактера, оно је на располагању и на услузи људима из цијеле Херцеговине што показује да заслужује да прерасте у регионално", рекла је Цвијановићева.

20220624_180145.jpg (166 KB)

Она је поновила да је важна улога оваквих удружења, да се покаже синергија и тијесна сарадња локалних и републичких власти ради користи за дијабетичаре.

"Чињеница је да постоји доста добрих приједлога оваквих удружења која су иницијатори добрих ствари и рјешења којима могу допринијети и Министарство здравља и социјалне заштите Српске и наш Фонд здравственог осигурања", рекла је Цвијановићева.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да Удружење дијабетичара у том граду дјелује регионално, због чега заслужује сваку подршку локалне и републичке власти да би се олакшао живот обољелима.

Ћурић је рекао данас новинарима да је циљ имати што мање обољелих, те да ће се на томе конкретно радити о чему говори и новоуведена буџетска ствака за набавку сензора.

"А све да би тим породицама било лакше да преброде оно што носи ова болест. Радићемо и даље на том плану у сарадњи са републичким властима и установама", рекао је Ћурић.

Предсједник Удружења дијабетичара Требиње Нада Биједић, која је присуствовала састанку, рекла је да је Цвијановићева обећала помоћ овој организацији у складу са могућностима.

Она је захвалила предсједнику Српске и рекла да на плану помоћи дијабетичарима сарађују са осталим удружењима тог типа, али и здравственим институцијама, локалним и републичким властима.

"Дијабетолошка заштита увијек може бити боља да би се олакшао живот пацијентима. Са предсједницом смо разговарали о пројекту евидентирања новообољелих и ићи ћемо ка томе да обиђемо сваку нашу мјесну заједницу и да свима измјеримо шећер у крви, те евентуално обезбиједимо помоћ", рекла је Биједићева.

Она је додала да је у требињској регији повећан број људи који болују од дијабетеса због чега треба појачати превенцију, едукацију и лијечење

Састанку у Требињу је присуствовао је и народни посланик Валерија Лакић.