Znamenite srpkinje.jpg (370 KB)

У Музеју Херцеговине Требиње вечерас је премијерно у РС представљена едиција ,,Знамените Српкиње из пера књижевница за децу" посвећеној умјетницама, научницама, књижевницама и уопште женама које су обиљежиле историју Србије.

Издавачкој кући „Пчелица“ из Чачка је пошло за руком да окупи девет најзначајнијих савремених српских књижевница и ангажује их на великом пројекту – едицији илустрованих биографских књига, коју чини девет књига: „Гошћа чаробног краља, Исидора Секулић” ауторке Гордане Малетић, „Месечина у коферу, Милена Павловић Барили” - Весне Алексић, „Врдничка вила, Милица Стојадиновић Српкиња” - Лидије Николић, „Звезда међу звездицама, Мина Караџић”, - Гордане Тимотијевић, „Хероина нежног срца, Милунка Савић” - Славке Петковић Грујичић, „Прича за Лава, Милева Марић Ајнштајн" - Зорице Кубуровић, „Наша Нада, Надежда Петровић” - Оливере Недељковић, „Позив на бис, Жанка Стокић” - Гордане Влајић и „Бајка о човечици, Десанка Максимовић” - Виолете Јовић.

Славка Петковић Грујичић је написала књигу која говори о чувеној Милунки Савић, о најодликованијој жени у историји ратовања.

„Поред приче о Милункином животу покушала сам и да реконструишем историјске догађаје у којима је ова велика жена учествовала. У овој едицији представљене су жене које нас подсјећају да их никад не можемо заборавити и мислим да смо то постигли. Едиција се допала дјеци и одраслима. И свако ко зна и не зна много тога је сад у прилици да сазна све о женама које су обиљежиле историју Србије“, навела је Петковић Грујичић.

Znamenite srpkinje 2.jpg (447 KB)

Гордана Малетић је ауторка књиге којом је започета ова едиција - „Гошћа чаробног краља, Исидора Секулић” која говори о првој жени која је била члан САНУ, изузетном педагогу, полиглоти и путописцу.

„Исидора Секулић је у овој књизи представљена и као највећи интелектуалац међу Српкињама. Ове књиге су за све нас веома битне. Морамо памтити своје великане - мушкарце и жене, уопште људе који су допринијели нашој култури, науци и умјетности. Описали смо девет херoина, добре ствари које су учиниле, али и открили и неке њихове тајне. То су имена која су нам позната, али недовољно знамо о њима“, истакла је Малетић.

Зорица Кубуровић је ауторка књиге ,,Прича за лава, Милева Марић Ајнштајн" у којој је дата биографија велике научнице која је добар дио свог живота провела у сјенци много познатијег супруга.

„Ово је прича о жени која је имала живот испуњен годинама радозналости, преданог и систематичног учења, револуционарног научног рада, али и живот испуњен борбом са предрасудама, понижењима и породичним трагедијама. Ова едиција је озбиљан напор озбиљних људи да се одржи српски идентитет у најљепшем смислу те ријечи“, рекла је Кубуровић.

Едиција ,,Знамените Српкиње из пера књижевница за децу" добитник је бројних награда и признања на сајмовима у Србији, Републици Српској и Црној Гори.