ТРЕБИЊЕ │ У оквиру шестог по реду годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“, вечерас је у Културном центру отворена изложба 20 портрета жртава рата и хероја мира “Лично”, аутора Велије Хасанбеговића.

“На фотографијама у црно-бијелој боји су жртве рата из сва три народа, које су преживјеле голготе логора од 1992 – 1995. Оно што су они преживјели је драматично и трауматично. Њихови портрети причају о њиховој боли док су били лишени слободе. Када сам завршио серију фотографија, постигао сам циљ да оне причају причу - али да имају поруку за будућност. Када погледате све поруке испод портрета, схватићете да не постоји мржња ни осветољубивост. Поруке говоре о суживоту и миру”, објаснио је Хасанбеговић.

Јанко Самоуковић, сада мировни активиста, бивши је логораш логора Силос у Тарчину.

“Страхоте логора сам доживио, али нећемо вечерас о томе јер сам срећан да сам преживио.  Знам све ове људе са портрета и њихове приче, али нажалост у овој земљи има још много неусликаних портрета. У овим лицима можете видјети само доброту и жељу - да се оно што су преживјели, и ја заједно са њима, никада ником не понови”, каже Самоуковић и додаје да ова изложбе треба да буде позив свима да градимо мир.

За Амира Омерспахића сјећања на логор Шљивовица код Ужица су тешка и буде болне успомене, али каже да му се десила и добра ствар - јер када су га због повреда пребацили у болницу, доктор који га је лијечио га је спасио. Након рата је постао мировни активиста.

“Не смијемо мрзити један цијели народ ради појединаца. Млади треба да схвате да не смију имати предрасуде јер је рат оно што само доноси штету и посљедице”, каже он.

Да се присјети болних успомена рата, тешко је и Крешу Приморцу који се 1993. године, бјежећи од сабораца који су га издали и покушали убити, крио у самостану код часних сестара.

“Од својих сабораца сам био проглашен мртвим, тако су јавили мојој обитељи која је доживјела тада тешке трауме. Након рата сам се сусретао са разним људима и слушао разне приче. Од злочина се треба дистанцирати да наша дјеца не би пролазила оно кроз шта смо ми пролазили - јер у рату нема побједника. Побједником се може назвати онај ко чист образ сачува”, казао је Приморац.

Изложба ових фотографија је први пут постављена у марту, 2017. године у Хисторијском музеју Босне и Херцеговине у Сарајеву.

С.П.