Vinari i ministarstvo približili stavove

vinari
TREBINJE | Novi Zakon o vinima neće obavezivati vinarije da imaju stalno zaposlenog enologa, a pitanje angažmana stručnog lica biće naknadno definisano pravilnicima, podzakonskog karaktera, dogovoreno je danas na javnoj raspravi o prijedlogu Zakona o vinu, koju je za trebinjske vinare, kao predlagač zakona, organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.
Nedavno usvojeni Nacrt zakona o vinu izazvao je buru negodovanja manjih proizvođača vina iz Trebinja, koji su predložena rješenja ocijenili rigoroznim po pitanju zahtjeva i standarda, između ostalog upozoravajući da bi zakonska obaveza za stalno zaposlenim enologom ugasila većinu vinarija u Trebinju, koje nisu u stanju da tu obavezu finansiraju.

kovacevic1

Zoran Kovačević

„Dogovorili smo da će se pitanje angažmana enologa riješiti podzakonskim aktima, odnosno da to pitanje neće biti regulisano samim zakonom , kao što je bilo u nacrtu. Dodatnim konsultacijama, kad bude na red došla izrada pravilnika, definisaćemo kako i na koji način angažovati struku – da li će to biti ugovor o djelu, nepotpuno radno vrijeme, ili na neki drugi način. Postoji, dakle, nekoliko mogućih načina. Važno je da smo tu postigli potpuni stepen saglasnosti“, rekao je za radiotrebinje.com Zoran Kovačević, pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj, nakon završetka javne rasprave.
On je dodao da je u vezi sa spornim pitanjem zabrane proizvodnje vina od uvoznog grožđa, te tehničkim pitanjima laboratorijskih usluga i kontrole kvaliteta dogovoreno da Udruženje vinogradara i vinara istočne Hercegovine „Vinos“ primjedbe na predložena zakonska rješenja dostavi u pisanoj formi.
„A mi ćemo nastojati da ugradimo sve ono što bude prihvatljivo u prijedlog zakona. Nije namjera ministarstva da na bilo koji način guši male proizvođače vina. Veoma mnogo novca, privatnog i javnog, uloženo je u ovaj sektor u proteklih desetak godina. Mi želimo da ovu oblast zakonski uredimo na način da se ona dalje gradi, da podižemo kapacitete i da ova regija bude prepoznatljiva po proizvodnji vina, kao što već i jeste“, zaključio je Kovačević.

Razlike među vinarima

petijevic

Ranko Petijević

Borbu za povoljniji zakon dodatno komplikuje i problem što ni među vinarima ne postoji apsolutni konsenzus u stavovima o predloženim rješenjima, kao što se i vinarije u Trebinju razlikuju po opremljenosti, kacapitetima i vinogradarskoj bazi.
„Mislim da smo našli kompromis. Predlagač je pokazao volju da nam izađe u susret kada su u pitanju predložena rješenja koja nama, konkretno malim vinarijama, ne dozvoljavaju da napredujemo“, ocijenio je kratko nakon javne rasprave vinar Ranko Petijević.

 

vukoje

Obren Zoran Vukoje

 

Vinar Obren Zoran Vukoje upozorava na minimum da „svaki podrum ili vinarija, bilo koga kapaciteta, mora da ima dvije odvojene prostorije, adekvatno suđe i stručni kadar“, te ocijenio da bi eventualno uklanjanje odredbe u predloženom zakonu koja propisuje zabranu proizvodnje vina od uvozenog grožđa dovelo u pitanje vinogradarske i vinarske perspektive Hercegovine.
„Nigdje u svijetu nema prometovanja grožđa iz regije u regiju, a kamoli iz države u državu. Hercegovina ima izuzetne uslove za vinogradarstvo i vinarstvo, što smo i dokazali, i smatram da bi se uvozom te prednosti ugrozile“, zaključuje Vukoje.
R.S.