Виноград и вредне руке монахиња – понос Требиња

mnanastir-trebinje

ТРЕБИЊЕ │ Скривен у Петропавловом пољу надомак Требиња, на путу према Херцег Новом и Дубровнику, лепотом плени манастир Светих Апостола Петра и Павла. Две цркве, конак и земља која рађа аутохтоне сорте винове лозе.

О манастиру брине осам монахиња. Посебно су посвећене виноградарству. Из овог поља потиче грожђе од којег настаје чувени тврдошки вранац.

„Имамо 30 хиљада лоза, то је један велики виноград. Наша основна делатност је виноградарство. То је и основни извор прихода за манастир. Манастир има затворену економску структуру, ми би од манастира могли да имамо за основне потребе за годину дана ако је берба буде добра“, прича игуманија Павла.

Осим винове лозе, вредне сестре брину о – црквама, дворишту, маслинама, гостима. И кад одмарају, оне раде. Разговарајући са нама израђују бројанице. Игуманија манастира замонашила се пре 17 година. Церемонији монашења коју предводи владика, предстоји специфичан период.

„Девојке које дођу у овај манастир пролазе период који ми зовемо искушеничким. Тај период по неким нашим предањима траје најмање три године. У том периоду она преиспитује ту одлуку, јер ту одлуку мора да донесе слободно“, наводи игуманија.

Сходно заветима, монахиње и монаси немају властиту имовину, живе безбрачно и имају послушања. Сви – нешто примарно. Сестра Варвара бави се иконописом.

„Иначе најчешће се ради на даскама, на липовој даски или на медијапану, али пошто су мени донели нека платна, ја желим и то да искористим. Иначе, ја радим на штафелају, али пошто је ово нека мала димензија онда могу да радим и на столу. За веће димензије је потребан штафелај да се не би размазала боја“, прича сестра Варвара.

По доласку игуманије Павле, 1998. године, црква Светог Петра била је рушевина. Сада је обновљена.

Ово место посвећено је Светим апостолима Петру и Павлу. Дуго су рушевине манастира привлачиле пажњу истраживача, још у периоду пре Првог светског рата. Kаснијим археолошким ископавањима потврђено је да манастир датира из давног IV века.

Неколико пута рушен Петропавлов манастир један је од најстаријих. Проглашен је националним спомеником Босне и Херцеговине.

Видео можете погледати на линку

Н1