Више од 250 жртава невремена у Колумбији

МОКОА I Обилне кише у граду Мокоа на југозападу Колумбије изазвале су поплаве и бујице у којима је 254 људи изгубило живот, док је на стотине престрављених становника, међу којима су неки још били у пиџамама, с муком евакуисано.

Бујице изазване изливањем неколико ријека из корита носиле су са собом дијелове стијена и камење, угрозивши јуче куће и путеве у главном граду југозападне провинције Путумајо, док су аутомобили остали заглављени у муљу, преноси данас Ројтерс.

Војска је саопштила да је у овој катастрофи 254 људи погинуло, док их је око 400 повријеђено, а 200 особа се воде као нестале.

Више од 1.100 војника и полицајаца позвано је да помогне у спасавању људи у 17 угрожених четврти.

Председник Колумбије Хуан Мануел Сантос допутовао је у Мокоу, град од око 345.000 становника, како би надзирао спасилачке напоре на ободима града и разговарао са угроженим породицама.

„Учинићемо све што можемо како бисмо им помогли. Ово ми слама срце“, рекао је он.

Метеоролошке службе за данас прогнозирају слабију кишу у тој области.

Чак и у земљи у којој комбинација обилних киша, планинских предела и неформалне изградње кућа често доноси клизишта и одроне, размјере најновије непогоде у Мокои велике су у поређењу с трагедијама које су последњих година погодиле овај крај.

Године 2015. у клизишту је погинуло око 80 људи у Салгару, подсјећа британска агенција, напомињући да је у најпогубнијој таквој катастрофи у Колумбији више од 20.000 људи погинуло 1985. у Армеру.

Танјуг