Влада Српске прихватила понуду Израелаца за куповину РЖР Љубија

БАЊАЛУКА │ Влада Српске одлучила је да 64,9 одсто државног капитала у Руднику жељезне руде Љубија, прода Израел Инвестмент групи као најбољем понуђачу.

Израелска компанија понудила је 92 милиона КМ, док је понуда Арселор Митала износила 63,6 милиона КМ. Влада је ову понуду са приједлогом за усвајање упутила Народној скупштини. Предсједник ДНС Марко Павић изјавио је да се противи продаји државног капитала у Руднику Љубија „на начин како је то данас најавио министар /индустрије, енергетике и рударства Петар/ Ђокић“.

– ДНС ће се о свему огласити касније, када погледа понуде и разлоге због којих је Влада донијела такву одлуку – рекао је Павић за СРНУ.

Не само да је понуда Израелске компаније већа за скоро 30 милиона од Арселор Митала, него су и сви остали аспекти уговора бољи. Израелци обећавају да ће у наредне три године у РЖР уложити 65 милиона КМ, док Арселор Митал нуди улагање од 63 милиона за период од 10 година.

– Израел Инвестмент груп је понудила да се задрже сви постојећи радници на неодређено вријеме и да се запосли 320 нових радника у периоду од три године- у динамици 70 радника у првој години, 125 у другој и 125 радника у трећој години. Арселор митал је рекао да би био спреман да запосли 300 радника зависно од кретања на тржишту и недефинисано у ком периоду – рекао је министар Ђокић.

За разлику од Арселор митала, који није дао никакве гаранције за куповину државног капитала сматрајући да су ту 13 година и да су се показали као поуздан партнер, Израелци су дали банкарске гаранције да ће, уколико их НСРС изабере као купца, уплатити 20 одсто депозита од укупног износа купопродајног уговора. До сада се експлоатација руде вршила само на подручју Омарске, а и једни и други понудили су да се експлоатација прошири и на подручје Љубије.

– Уколико се настави експлоатација руде само на овом садашњем локалитету све би се завршило за седам, макслимално осам година. Стога је потребно проширити експлоатацију и на Љубију. Знамо да је то озбиљан подухват али то је свакако план и једнима и другима у наредном периоду – навео је Ђокић.

Влада Српске је на данашњој сједници разматрала и наплату јавних прихода у првом кварталу 2017. године. По том основу за три мјесеца ове године, наплаћено је 578 милиона КМ, што је за око 64 милиона више него у истом периоду прошле године.

– Када говоримо о структури прихода од директних порезе, доминирали су приходи од пореза на доходак и пореза на добит у износу од 136,9 милиона КМ и већи су за 12 милиона него у истом периоду прошле године – рекао је Тегелтија.

Говорећи о споразуму Владе Српске и представника синдиката буџетских корисника о измирењу дуговања из претходног периода, Тегелтија је рекао да је усаглашен документ који би требало да буде преточен у меморандум о разумијевању о измирењу обавеза према запосленима, по принципу 3+12. На то су већ пристали запослени у правосуђу, просвјети и управи, а сутра би своју одлуку требало да донесе и синдикат унутрашњих послова.

– Предсједница Владе или неко у име Владе би са сва четири гранска синдиката, уколико би се они сложили, потписао тај меморандум одмах након Васкрса а уколико се не би сложила сва четири гранска синдиката онда би ресорни министри појединачно потисали са синдикатима тај меморандум – рекао је Тегелтија.

Меморадумом је предвиђено да већ након исплаћене априлске плате, Влада измири обавезе за отпремнине. Након тога, у наредна два мјесеца на ред би дошле најстарије обавезе, а потом би сва остала дуговања била измирена у 12 рата.

Влада је одобрила и пласман 900.000 КМ намијењених за реализацију програма „Фонд треће и четврто дијете“.

РТРС