Влада Српске: Суд БиХ ускладити са стандардима ЕУ

БАЊАЛУКА │ Суд БиХ као противправна креација високог представника мора бити реформисан да би задовољио стандарде ЕУ, истиче се у новом извјештају Владе Републике Српске Савјету безбједности УН.

„У неопходне реформе убрајају се и оне чији је циљ ограничавање бескрајно еластичне надлежности коју Суд БиХ себи приписује и формирање независног суда који би одлучивао о жалбама“, наводи се у шестом дијелу извјештаја под насловом „Суд БиХ и Високи судски и тужилачки савјет БиХ морају бити реформисани тако да задовоље европске и друге међународне стандарде“.

У извјештају се подсјећа да Суд БиХ није независан у раду и да је често под утицајем СДА која га користи у политичке сврхе на шта се међународни званичници и невладине организације често критички осврћу.

Представници ЕУ сагласни су са Републиком Српском да постоји потреба за реформама Суда БиХ и ВСТС-а.

Систем ВСТС, друга противправна креација високог представника, мора бити реформисан ради усклађивања са уставном структуром БиХ, европским стандардима и праксом демократских федералних држава.

„Ове институције не постоје у Уставу БиХ, него су формиране одлукама и политичком присилом високог представника, уз подршку Бошњака, ради противправне централизације судске власти“, пише у извјештају.

Република Српска залаже се за реформе правосуђа БиХ у оквиру структуралног дијалога са ЕУ о правосуђу од 2011. године. Међутим, бошњачки званичници непопустљиво блокирају све предложене реформе, укључујући и оне које су задобиле подршку експерата ЕУ.

СРНА