Владика Григорије поручио из Мостара: Загријте срца и отворите их за Бога

МОСТАР l Епископ Григорије нагласио је да међу људима не би било никаквих проблема када би били искрени и када би имали топлине у свом срцу.

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије поручио је током божићне литургије, коју је служио у поноћ у Старој цркви у Мостару, да људи загрију своја срца и отворе их за Бога, за своје ближње и за све око себе.

„Оно што је највећа тајна у нашим животима, што је нама дато да осјетимо, видимо и ослушнемо наша срца и видимо да ли у њима има Бога или не, да ли је оно празна пећина или се испунило свјетлошћу божанском. Врло лако увидимо чим некога повриједимо и другом човјеку нажао учинимо у нашем срцу као да се угаси ватра. Чим нас неко помилује, чим неко покаже љубав према нама, као да у нашем срцу упали ватру. А из срца иде све, у сваки дјелић нашег бића иде крвоток и онај физички, а и духовни крвоток“, рекао је владика Григорије у бесједи.

Он је нагласио да сваки човјек, уз мало воље, може загријати своје срце, а када то учини онда може да загрије срца око себе.

„Kада се загрију два или три срца, онда се може загријати 2.000, 3.000 срца и тако бескрајно. У овој ноћи када славимо Бога увијек тражимо пламен божанске топлине да се упали у нашим срцима“, рекао је владика Григорије.

Додао је да је божићно јутро увијек значило отварање нашег срца за Бога и за ближњега свога.

Епископ Григорије нагласио је да међу људима не би било никаквих проблема када би били искрени и када би имали топлине у свом срцу, те ако буду вјеровали да треба да се жртвују за друге, а не да друге жртвују за себе.

Литургији је присуствовао велики број вјерника, али и католички свештеници.

Поноћне литургије на подручју Мостара служене су и у манастиру Житомислић, те у цркви у Бијелом Пољу, док је у цркви у Благају служено божићно јутрење.

bljesak.info