Vlast Srpske pljačka lokalne zajednice

334363_1
BIJELJINA l Republička vlast koristi i prirodan bogatstva i ubira porez po raznim osnovama od lokalnih zajednica, ali malo toga se i vraća građanima iz tih opština. Tako je većina opština, naročito u istočnom dijelu Republike Srpske u veoma teškoj situaciji i dovedeno je u pitanje njihovo funkcionisanje, istaknuto je u emisiji „Izazovi“ BN televizije.
Republičke vlasti imaju neravnopravan odnos prema svim lokalnim zajednicama. Opštine gdje su na vlasti stranke iz Saveza za promjene su pod jednom vrstom sankcija republičke vlasti i svaki pokušaj lokalne vlasti da izađe iz dubioze bude presječen u korijenu, istakli su načelnici Sokoca, Kneževa i Kozarske Dubice.
Posebno boli što je smanjen grant za nerazvijene opštine iz prihoda PDV-a.
I Bijeljina koja ima znatno veća sredstva, itekako osjeti u budžetu manjak ovih sredstava, naročito ako se ima u vidu da je ovo grad koji je prošle godine pretrpio katastrofalne poplave.
„Imamo dug od PDV-a u iznosu od dva miliona maraka, što blokira dalju izgradnju prečistača i kanalizacije“, kaže gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.
Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević istakao je da je više nego simtomatično da nakon blokade 5 miliona KM iz budžeta ovog grada u Bobar Banci da Poreska uprava i Elektrodistribucija, koji su u rukama vladajućih struktura, prijeti blokadom računa grada zbog neizmirenih obaveza.
„Tražili smo 4 puta pomoć od Vlade, a premijer Željka Cvijanović nam je dala apsurdan odgovor; „Zašto ste sarađivali sa Bobar bankom“, rekao je Vučurević.
Vučurević tvrdi da nije prihvatio svojevremeno Bobar banku kako najpovoljneg ponuđača, da bi bilo ekspresno hapšenje.
Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica ukazuje da Vlada i njima bliska preduzeća koja po ko zna kojim kriterijima dobijaju podsticaje, nemilice koriste prirodna dobra, grabi se sa Sokoca, a građani te opštine od toga nemaju ama baš ništa.
Kneževo je u svojevrsnoj blokadi, od kada je voljom građanama smijenjen SNSD na čelo opštine ostavljen SDS.
„Blokirani smo. Mi smo pod sankcijama vlasti. Čak nam je Vlada Republike Srpske uzela milion maraka, a Poreska uprava na nezakonit način 400 miliona“, kaže načelnik opštine Kneževo Bore Škeljić.
Predsjednik Milorad Dodik dođe u Kozarsku Dubicu, ali u širokom luku zaobilazi opštinu. To je jedna od najzaduženijih opština, a kredite je naslijedila od prethodne vlasti odnosno SNSD-a. Novi Zakoni prosto su vezali ruke lokalnim zajednicama, rekao načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro.
BN TV