Власти РС опредијељене за европски пут, једини смо испунили услове

САРАЈЕВО | Након састанка са лидерима странака потписница Реформске агенде, предсједник Српске Милорад Додик састао се насамо са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могерини.

Додик је за РТРС рекао да су разговарали о импресијама заједничког састанка и констатовали да је то било потребно, те да је видљиво да постоји најшири могући консензус о европском путу, али да треба рјешавати изазове попут механизма координације.

Посебан сегмент разговора, како наводи, био је у вези са утиском да се у Српској спроводе активности везане за процес сепарације, односно референдума.

„Оно што сам рекао госпођи Могерини јесте јасно да Република Српска није на дневном реду никакав процес сепарације и да у том погледу ми тражимо да се поштује Дејтон и оно што је у надлежности Републике Српске и да механизам координације омогућава да Република Српска буде видљива у процесу е вропских интеграција и да се он оперативно постави“, рекао је Додик за РТРС.

Предсједник Српске је претходно рекао да је Република Српска учинила све у оквиру економске реформске агенде и једина је испунила услове из писма намјере ММФ-а.

На састанку са високом представницом Могхерини, челници политичких партија у БиХ истакли су своју опредијељеност ка европским интеграцијама БиХ.

Додик каже да проблем лежи у томе што механизам координације није профунксионисао, а за то окривљује Савјет министара БиХ, који, како је рекао, уопште није испунио своје обавезе.

„Колико сам разумио, то је приоритет који смо данас усагласили“, истакао је он.

Власт у РС, додаје, прихватила је модел механизма координације који је и усвојен. „Но, имаћемо проблем уколико он не профункционише“, упозорио је Додик.

Предсједник Српске је оптужио лидера СДС-а и потпредсједника ПДП-а Вукоту Говедарицу и Игора Црнадка да су на данашњем састанку инсистирали на томе да тежом прикажу ситуацију у Републици Српској.

„Није коректно да ову прилику користе за ниске политичке обрачуне“, констатовао је Додик.

Изражена опредијељеност за наставак провођења Реформске агенде

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица изјавио је вечерас у Сарајеву, након састанка са високим представником ЕУ за спољну и безбједносну политику Федериком Могерини, да су представници политичких партија из БиХ изразили опредјељење да се настави са спровођењем Реформске агенде.

Говедарица је изразио задовољство што су представници политичких партија из БиХ током сусрета поновили опредјељење за европски пут БиХ.

Он је рекао да је састанак био прилика да анализирају шта је БиХ урадила на европском путу у протеклих годину дана, а урађен је значајан дио активности.

„Морам да признам да сам, нећу рећи охрабрен, али ми је било драго да чујем од предсједника СДА Бакира Изетбеговића да је спреман да прошлост остави далеко иза нас и да гледамо искључиво како у будућности може да функционише БиХ“, рекао је предсједник СДС-а.

Говедарица је истакао да је Изетбеговић током сусрета изразио спремност на потписивање декларације која ће политичке странке из БиХ обавезивати да раде искључиво на питањима како земља треба да се креће ка европским интеграцијама.

Црнадак: Узурпација институција БиХ – опасност за европски пут

Потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак рекао је да је, у овом моменту, највећа опасност по реформе и европски пут БиХ узурпација заједничких институција и паралелизам, те покушај да један народ себи привуче одлучивање ван институција.

„Надам се да су те ствари иза нас, бар смо такве поруке чули данас у Сарајеву, идемо даље путем дијалога и међусобног уважавања“, рекао је Црнадак новинарима, након састанка представника странака потписница Реформске агенде са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могерини.

Он сматра да је 2016. била најбоља европска година за БиХ до сада, те да ће настојати показати да и ова година може бити једнако добра.

Црнадак је рекао да је ПДП, од 1999. године када је настао, имао за циљ Републику Српску и БиХ у ЕУ.

Додик: ФБиХ и БиХ блокирале пут ка ЕУ

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је прије састанка у Сарајеву да БиХ има застоје на путу ка ЕУ који су депримирајући, јер ФБиХ и БиХ, за разлику од Републике Српске, нису учиниле што је требало у оквиру Реформске агенде.

Додик је истакао да је чињеница да није профункционисао механизам координације, да је Република Српска учинила све што је требало у оквиру Реформске агенде, а да ФБиХ и заједнички ниво БиХ то нису учинили.

„Уважавајући високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Федерику Могерини, дошао сам у Сарајево на састанак да кажем да су ствари у вези са Упитником и остале везане за кретања ка ЕУ, заблокиране“, рекао је Додик новинарима.

Независне новине