Воденим топом против демонстраната

ХАМБУРГ │ Полиција за разбијање немира употријебила је ноћас водени топ да би растјерала неколико група демонстраната уочи самита Г20 у њемачком граду Хамбургу.

Полиција је прво помјерила демонстранте који су поставили шаторе у парку у западном дијелу града, јер то није било легално окупљање, саопштиле су снаге реда.

Непосредно прије поноћи, полиција је употријебила водени топ и бибер-спреј да би растјерала више стотина људи који су почели да блокирају путеве на различитим локацијама, пренио је АФП.

Једна особа је ухапшена, а повријеђен је пролазник који није учествовао у протестима.

Организатори демонстрација против самита Г20 и градске власти Хамбурга седмицама се сучељавају пред судовима поводом захтјева активиста да у граду поставе шаторе.

Судови су закључили да постављање таквих протестних кампова принципијелно јесте легитимно политичко дјеловање, али да полиција има право да забрани ноћно постављање шатора на јавним површинама.

Очекује се да ће више од 100.000 антикапиталистичких демонстраната, укључујући неколико хиљада љевичарских екстремиста, доћи у Хамбург уочи дводневног самита који почиње у петак, 7. јула.

Око 20.000 полицајаца учествоваће у заштити свјетских лидера током самита.

Срна