Vrhunska hrana sa fočanskih pašnjaka

slikacitava.phpFOČA l Potencijal područja Gornjeg Podrinja za proizvodnju organske hrane prepoznali su predstavnici švajcarskog „Karitasa“ koji su spremni da poljoprivrednim proizvođačima pomognu u podizanju farmi krava i teladi i plasmanu mesa na evropsko tržište.
U kombinaciji sa zdravim i svježim vazduhom i netaknutom prirodom, fočanski pašnjaci pogoduju proizvodnji organskih mliječnih i mesnih proizvoda. Predstavnici švajcarskog „Karitasa“ došli su u Foču da ispitaju mogućnosti proizvodnje mesa.
„Postoji interesovanje i želja ljudi da proizvodnja bude pokrenuta“– rekao je savjetnik „Karitasa“ u BiH Erih Valdmajer.
Ovaj projekat Švajcaraca bio bi odlična šansa za zaradu domaćim poljoprivrednicima. Priliku za proširenje proizvodnje vidi i Predrag Džokić, koji je sa prijateljem Tatomirom Jovičićem u fočanskom selu Zlatni Bor pokrenuo sertifikovanu farmu krava po uzoru na alpsko stočarstvo. Bavi se proizvodnjom sira po švajcarskom receptu starom dva vijeka. Kaže da će Švajcarcima prenijeti svoja iskustva i upoznati ih sa kvalitetom fočanskih pašnjaka kako bi pokrenuli nove farme.
Prelijepi pašnjaci sa čistim ljekobiljem daju specifičan ukus mlijeku i mesu, tako da ih treba iskoristiti i promovisati ovaj region u Evropi“- rekao je Džokić.
Načelnik Foče Radisav Mašić kaže da će opština podržati ovaj projekat.
Glas Srpske