Вучић: Београд очекује да „Турски ток“ прође и кроз Србију

ИСТАНБУЛ │ Београд очекује да ће друга линија гасовода „Турски ток“ проћи кроз Србију и западни Балкан, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић на засједању 22. Свјетског нафтног конгреса у Истанбулу.

„Узимајући у обзир чињеницу да се тренутно гради `Турски ток`, Србија очекује споразум према коме ће један крак ићи преко територије Србије и земаља западног Балкана. Ова опција је, наравно, у интересу Србије и других земаља региона„, рекао је Вучић.

Вучић учествује на највећем енергетском форуму, 22. Међународном нафтном конгресу, који се ове године одржава у Истанбулу под мотом „Мостови ка нашој енергетској будућности“.

Предвиђено је да се Вучић билатерално састане са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом, а од јутрос је разговарао са представницима турског бизниса о инвестицијама у Србији, јавио је „Спутњик“.

Пројекат „Турски ток“ предвиђа изградњу двије линије магистралног гасовода преко дна Црног мора појединачног капацитета 15,75 милијарди кубних метара гаса.

Једна линија предвиђена је за испоруку гаса директно на турско тржиште, а друга за испоруку гаса транзитом преко Турске у Европу.

Изградња прве линије почела је у мају, а планирано је да почне са радом у марту 2018. године. Вријеме пуштања у рад другог крака је 2019. година.

Раније су представници руских власти више пута наводили да је изградња друге линије „Турског тока“, предвиђене за европске потрошаче, могућа тек након добијања гаранција ЕУ и Европске комисије да ће ова инфраструктура бити потребна.

СРНА