Вучић и Тачи у Бриселу

БРИСЕЛ │ Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини биће домаћин састанка о наставку дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине.

Предсједник Србије Александар Вучић одазваће се позиву високе представнице ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике Могерини за  неформални сусрет с косовским предсједником Хашимом Тачијем, сазнаје Танјуг у дипломатским круговима у Бриселу. Као домаћин састанка Могеринијева је најавила размјену ставова о наставку дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине и ширем развоју догађаја у региону Западног Балкана.

Упитана да ли КиМ и Србија имају шансе за напредак на европском путу без међусобног признања, Могеринијева је одговорила да је циљ дијалога нормализација односа Београда и Приштине.

„Видјела сам у ове двије и по године, у којима сам тијесно сарађивала с лидерима обје стране, снажно опредјељење и приврженост, као и огромне кораке напред. Одлично знају да су будућност њихових земаља и интеграција у ЕУ везане за напредак у дијалогу, а прије свега у имплементацији договора”, истакла је Могеринијева.

Додала је да вјерује у добру будућност дијалога и његове добре резултате.

Посљедњи састанак у оквиру разговора Београда и Приштине, било на политичком или техничком нивоу, двије стране одржале су у Бриселу почетком фебруара. У међувремену су одржани избори за предсједника у Србији и парламентарни на КиМ. А претходна два састанка на високом политичком нивоу на којима су учествовали и предсједници и премијери Србије и КиМ одржана су почетком године, како би се спустиле тензије настале због заустављања српског воза, који је из Београда кренуо ка Косовској Митровици, моста на Ибру, као и хапшења Рамуша Харадинаја у Француској.

Предсједник Вучић је прије неколико дана у Дубровнику, уочи састанка са шефицом европске дипломатије, казао да је сваки пут када се разговара – то важно јер „дијалог спушта тензије на терену”.

С њим је сагласан и Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ, који очекује да данашњи састанак донесе релаксирање тензија као и рад на спровођењу онога што је договорено. Ђурић наглашава да је ријеч о сусрету кључних политичких фигура Срба и Албанаца с КиМ.

„То су најкомпетентнији легитимни изабрани представници наше државе и представници политичара Албанаца с КиМ”, сматра Ђурић.

Овај састанак биће још једна прилика, указао је он, да се искаже потреба и жеља да се спроведе и оствари оно што је договорено.

„Успјели смо да се изборимо за то да Заједница српских општина (ЗСО) као концепт постане универзално прихваћена и да сада на њеном стварању инсистирају чак и представници држава које су признале једнострану независност КиМ”, рекао је Ђурић.

Он је навео да је у мандату владе Александра Вучића било 223 различита састанка у оквиру дијалога Београда и Приштине и да је то један од важних, ако не и главних разлога што можемо да се похвалимо тиме да у претходне три, четири године ниједан Србин или Албанац није погинуо на КиМ.

Коментаришућу Тачијеву изјаву да је Приштина заинтересована за нову динамику дијалога и за то да он буде завршен „потпуном нормализацијом односа”, Ђурић каже да треба судити према дјелима, јер поједини албански политичари изјаве један дан нешто слично, а онда други дан говоре о „великој Албанији”. Београд се, истиче, све вријеме бори да наш народ, у политичком смислу, остане на КиМ гдје су Срби у економском смислу подржани, гдје је држава била присутна у свим српским срединама и гдје је у претходне двије, три године изграђено више од 300 нових кућа и станова…

На изјаве Могеринијеве да су обје стране привржене дијалогу и да вјерује у позитиван исход, Ђурић каже да никада није вјеровао у политику која прави уравниловку и у исту раван доводи оног ко напада и ко је нападан.

„Жељно ишчекујемо прилику да наша пружена рука коначно буде прихваћена и да то буде и у материјалном смислу, да народ на КиМ види ту спремност”, казао је Ђурић.

Политика