Vučić: Moguće povećanja plata i penzija u 2015.

vucic1BEOGRAD l Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da postoji mogućnost da se plate i penzije povećaju u ovoj godini, da dosadašnje uštede to nagovještavaju, ali da u svakom slučaju o tome mora da se razgovara sa MMF-om.
Premijer je rekao na konferenciji za novinare da će to predložiti MMF-u ukoliko i u narednim kvartalima rezultati budu bolji od očekivanih, odnosno, ako se nastavi s trendom da deficit bude daleko manji od planiranog.
Vučić je naglasio da će to biti samo prijedlog države, i da će sačekati njihov odgovor, naglasivši da ne želi da ugroži aranžman sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.
Upitan koliko će biti povećanje, premijer je rekao da bi samo uštedom u ovom kvartalu mogao da vrati sve što je umanjeno, ali da se neće neodgovorno ponašati.
„Ja ovo ne radim zbog glasova, i da bih nekoga pobedio na izborima, meni to ne treba. I ovako mogu da ih pobedim. Cilj mi je da podignemo ekonomiju Srbije, a povećamo ekonomski rast, pa da u skladu s tim možemo i da povećamo plate i penzije“, naveo je premijer.
Podsjetivši da je dogovorom sa MMF predviđeno, kada su planirane teške mjere, da budžetski deficit u prva tri mjeseca iznosi 55 miijardi dinara, on je istakao da će prema stanju krajem marta on iznositi oko 27 milijardi dinara, a što je, dodao je, ostvareno uprkos tome da su neki od najvećih troškova plaćeni upravo u martu, kao i da se trenutno plaća 30 odsto više kamata za dugove iz prethodnog perioda.
„To nas dovodi do toga da smo svi zajedno uspeli, želim da se zahvalim penzionerima i radnicima u javnom i privatnom sektoru“, rekao je Vučić.
Navodeći da podaci govore da potrošnja u Srbiji raste, a ne pada kao što neki lažno pokušaju da prikažu, Vučić je rekao da raste i naplata akciza i poreskih prihoda, što je ocijenio kao prve znake oporavka srpske ekonomije.
Osim pada proizodnje uglja i električne energije, svi ostali parametri su pozitivni, primjetio je premijer, a kad je Železara u pitanju, a aprilu se, dodao je, očekuje da proizvede 95.000 tona čelika, dok bi u maju i junu mogla da bude profitabilna.
Upitan o cijeni struje rekao je da ona neće poskupjeti do 1.aprila, podsjetivši da cijena nije podizana dvije godine, ali je dodao da će i o tome razgovarati sa MMF-om.
Na reformi javnog sektora se radi, ali to je proces koji zahtijeva vrijeme, naveo je premijer i dodao da je u prethodnom periodu zabilježen veći prirodni odliv, odnosno odlazak u penziju nego što se očekivalo, pripisujući to najvjerovatnije novom zakonu o penzionisanju.
Agencije