Вукићевић: Вучић долази у БиХ да подстакне стабилизацију и економију региона

САРАЈЕВО │ Амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић изјавио је Срни да долазак предсједника Владе Србије Александра Вучића у Сарајево на регионални самит земаља западног Балкана потврђује да су и Србија, и њен премијер, спремни да интензивно раде на стабилизацији региона и његовом економском напретку.

– Вучић ће учествовати у Сарајеву на регионалном самиту земаља западног Балкана у оквиру разговора и припрема за јулски самит берлинског процеса, који ће бити одржан у Италији. Чињеница да Вучић долази сада у БиХ јесте доказ да је Србија спремна да ради на стабилности региона. Вучићева посјета долази у веома озбиљној ситуацији и у тренутку када је цијели регион узбуркан – рекао је Вукићевић.

Према његовим ријечима, Вучић долази у БиХ са намјером да допринесе стабилности региона, али и подстакне спречавање ескалације криза, односно нормализацију односа, те да на валидности добију заједнички пројекти важни за повезивање региона, првенствено у инфраструктури и енергетици, као и други.

– Коначно, регион треба да покаже да је способан да управља својим кризама и да је способан да у вријеме криза може да води рачуна о развоју регионалних пројеката на добробит народа који живе на западном Балкану – рекао је Вукићевић Срни.

Из Савјета министара БиХ раније је најављено да ће предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић 16. марта у Сарајеву бити домаћин Самита премијера земаља западног Балкана.

Циљ Самита је приближавање земаља западног Балкана ЕУ и разговор о регионалним пројектима који се односе на транспортне и енергетске инфраструктуре, те сарадње у областима младих и образовања.

Самиту ће присустовати и комесар ЕУ за политику сусједства и проширења Јоханес Хан и представник Владе Италије, земље домаћина Самита земаља западног Балкана који ће бити одржан у Трсту у јулу.

РТРС