За килограм уља од смиља 1.000 евра

Kластер Удружење малих произвођача смиља Херцеговина путем Фејсбук странице објавиоје  резултате досадашњих договора, за смиљаре у Херцеговини. Стигла су и детаљна упутства  за дјеловање уколико се жели сарађиватии с Kластером.

Узгајачи су обавјештени да ће ове године откупљивачи за килограм уља од смиља плаћати 1.000 евра, али уз претходну анализу и потврду исправности уља на Институту др. Јосип Панчић у Београду.

Због бројних упита херцеговачких смиљара о анализи и откупу, из Kластера су објавили детаљније информације.

Из Kластера су појаснили да се анализа темељи на томе да је уље чисто од хемикалија. Анализу ће сви чланови Kластера послати заједно због јефтинијега поступка. Цијена анализе уља наводно не би требала коштати више од 30 евра.

Уље ће се на анализу слати када се обави одређени број дестилација, а о мјесту предаје уља за анализу чланови ће бити накнадно обавијештени.

Kако наводе смиљари, на анализу је потребно послати 5 мл уља,  а власницима уља које се анализом покаже исправним загарантирана је цијена од најмање 1.000 евра. Цијена уља свим члановима бити ће једнака, а откуп гарантује Kластер, који је склопио договор с откупљивачем.

Јабука.тв