За машине 4 милиона KМ – Од херцеговачког крша правиће плодно земљиште

БАЊАЛУКА/ТРЕБИЊЕ │ Влада Републике Српске, тачније Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, планира рекултивацију зараслог и запуштеног земљишта у Херцеговини, као и његово наводњавање, како би се искористио његов потенцијал за поједине културе.

У плану је и набавка специјализованих машина за подривање тла, дробљење камена и терасирање крашких терена, а процјењује се да би таква механизација коштала око четири милиона марака.

Kрчење и уређење би приоритетно било вршено на пољопривредном и шумском земљишту у својини РС, а којег на подручју четири општине има скоро 2.000 хектара.

Kроз закуп и концесије би осигурало вишегодишње намјенско кориштење за воћарску и виноградарску производњу, као и узгој љековитог, ароматичног и зачинског биља.

Све то би се реализовало кроз Центар за аграрни развој медитеранског подручја Херцеговине, а који је јуче од Владе РС добио зелено свјетло за оснивање.

У питању је координационо тијело које би радило на увезивању републичких институција на наведеном подручју, као и њихове сарадње с локалним заједницама, привредним субјектима и пољопривредним произвођачима.

Циљ је унаприједити искоришћавање постојећих аграрних ресурса и потенцијала југоисточне Херцеговине, који обухватају подручје Требиња, Берковића, Билеће и Љубиња.

„То подручје карактеришу блага медитеранска клима и дужа вегетациона сезона, погодна за производњу раног поврћа и воћа, врхунских вина, као и љековитог, зачинског и ароматичног биља врхунског квалитета. Битно је нагласити да се на медитеранском подручју Херцеговине, уз примјену одговарајућих система наводњавања и осталих агротехничких мјера, могу постићи двије жетве у једној вегетационој сезони“, наводи се у документу који се јуче нашао пред министрима у Влади РС.

У њему стоји и како атрактивна географска позиција, близина мора, повољна клима, плодно земљиште, очувана инфраструктура, водено богатство, индустријска база, могућност разноврсне пољопривредне производње те еколошки чист медитеранско-херцеговачки амбијент представљају ресурсе који отварају широке развојне перспективе југоисточне Херцеговине.

Иначе, иницијатива за оснивање је презентована на састанку који је одржан 4. децембра ове године у Требињу и сви учесници су је подржали и изразили спремност за учешће у раду Центра за аграрни развој.

У плану надлежних је да до краја фебруара донесу оснивачке акте, а да град Требиње обезбиједи адекватан простор за рад центра. Паралелно с тим, „Шуме РС“ ће у свом финансијском плану урачунати средства за набавку специјализоване механизације за уређење земљишта и то преко кредита. Центар би с радом требало да почне у марту.

Према ријечима Веселина Дутине, директора Аграрног фонда града Требиња, који такође учествује у овом пројекту, механизацијом би управљао Центар за газдовање кршом Требиње.

„Ово је добра ствар јер ћемо се сви озбиљније бавити пољопривредом, а све установе које се баве њеним развојем ће се објединити и биће у пуном капацитету у том сегменту“, каже он.

Дутина оцјењује како је пољопривреда у Херцеговини и даље на ниским гранама, али да се све ради како би се то промијенило.

„Град Требиње је свој допринос дао оснивањем Аграрног фонда прије девет мјесеци, а урадили смо неке значајне пројекте. Тако смо направили три мини-хладњаче и од наредне године ћемо организовати откуп од нашег домаћег становништва, који ћемо пласирати у наше маркете и угоститељске објекте“, казао је он.

Независне новине