Za obnovu Saborne crkve u Mostaru potrebna još tri miliona KM

MOSTAR | Nakon zimske pauze radovi na obnovi Saborne crkve u Mostaru trebali bi uskoro biti nastavljeni. Na red je došao najzahtjevniji dio posla, odnosno zidanje kupola.

saborna-mostar

Za završetak svih građevinskih radova na crkvi potrebno je prikupiti još tri miliona KM, tako da će nastavak obnove teći u fazama, odnosno kako potrebna sredstva budu pristizala.
Stoga predstavnici mostarske Srpske pravoslavne opštine apeluju na vlasti u BiH na svim nivoima te na donatore da pomognu obnovu ovog hrama, jedinog neobnovljenog velikog vjerskog objekta u BiH, koji je porušen u ratu 1992. godine.
– Mi smo do sada uradili malo više od polovine radova i nedostaju nam oko tri miliona da završimo građevinske radove. Ukupna vrijednost građevinskih radova koštat će nešto više od osam miliona KM – kaže mostarski paroh Radivoje Krulj.
Najveću pomoć, odnosno oko dva miliona KM, do sada je dala Vlada Republike Srpske.
– Novca treba još dosta, i to je jedan od razloga što smo napravili ovu pauzu jer moramo prikupiti dovoljnu sumu novca da bismo krenuli u narednu fazu koja je ozbiljnija. Apelujemo na sve u vlasti da nam pomognu koliko mogu da bi ovaj posao oko obnove crkve priveli kraju – kaže iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović.
Obnova ove crkva, koja je nacionalni spomenik kulture i jedan od simbola Mostara, počela je prije nešto više od četiri godine. Vrijedni majstori obnavljaju hram u izvornom obliku, odnosno kako su to radili neimari od 1863. do 1873. godine.
Dnevni avaz