За овакву Републику Српску се нисмо борили

343520_1
БИЈЕЉИНА │ У протеклих годину дана нажалост није много урађено на побољшању положаја бораца, који у многим ситуацијама немају друштвено признање које заслужују, изјавио је у емисији „Пулс“ БН ТВ, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић истичући да само јединствени могу да наставе борбу, иако то јединство неки покушавају да наруше.
Изјава с врха власти да Борачка организација не може да буде ексклузивни представник борачке популације, не дотиче много генерала Миломира Савчића јер му је најважније јединство и подршка бораца који желе адекватан статус који не подразумијева никакве привилегије, већ заслужена права: право на рад и право на пензију. Признаје да се за овакву Републику Српску борци нису борили.
„Очекивао сам много праведнију државу, праведнију у општем смислу, за све, не само за борце“, каже Савчић.
Није у реду, каже Савчић, да осим борачке организације која има статус од јавног интереса тај статус има још 20 организација које не испуњавају све критеријуме, а ове године за тај статус конкурисало је још 58 удружења и организација.
„Мислимо да је давање статуса од јавног интереса некаквим удружењима која су проистекла из одбрамбено – отаџбинског рата и која заступају исте интересе, интересе бораца, ратних војних инвалида, да је то удар на борачку организацију и удар на јединство Борачке организације. Уколико се то деси органи Борачке организације ће морати заузети свој став према том питању, па ћемо видјети“, јасан је Савчић.
И док носиоци власти уживају у својим високим мјесечним надокнадама не марећи за стање у којем се друштво налази, борци скромно истичу да имају слуха за материјалне могућности, јер не желе да буду камен око врата, али и да не могу да прихвате да се новчане привилегије дијеле тек тако због чега су јединствено устали против таквих привилегија Асоцијацији „Ствараоци Републике Српске“, не желећи тиме умањити њихов значај.
„Не можемо дозволити да предвиђена накнада на мјесечном нивоу било коме буде 1.200 марака, а борац који је провео у рову, борац прве категорије на мјесечном нивоу има три марке. Мислим да је тиме сва прича завршена“, категоричан је предсједник Борачке организације Републике Српске.
За борце је споран и назив Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“, јер се онда поставља питање шта су борци који су своје животе уградили у темеље Српске.
БНТВ