Za ratovanje u inostranstvu do 10 godina

20141010132314_267334
BEOGRAD | Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas većinom glasova dopune Krivičnog zakonika, koje predviđaju kazne zatvora od šet mejseci do 10 godina za one koji učestvuju u ratu ili oružanom sukobu u drugim zemljama ili organizuju i vrbuju građane Srbije da to čine.
Za predložene dopune glasala je većina poslanika, uključijući i opoziciju, osim poslaka SDA Sandžaka koji su bili uzdržani.
Kada je riječ o krivičnim djelima učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi ona obuhvataju državljanje Srbije koji učestvuju u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi kao pripadnici vojnih ili paravojnih jedinica koje su u sukobu, a nisu pripadnici neke srpske misije pri međunarodnim organizacijama.
Za građane Srbije koji učestvuju u oružanom sukobu u stranoj zemlji predviđena je kazna zatvora od deset mjeseci do pet godina, a teži blik tog krivičnog djela je ono kada je učinjeno u sastavu grupe i tada je propisana kazna od jedne do osam godina.
Ko u namjeri da izvrši to krivično djelo na teritoriji Srbije vrbuje, podstiče drugo lice da učini to krivično djelo, organizuje grupu, sprovodi obuku, oprema ili stavlja na raspolaganje opremu za izvršavanje tog krivičnog djela ili prikuplja finansijska sredstava za učestvovanje u stranim zemljama u oružanim sukobima, biće kažnjen zatvorom od dvije do 10 godina.
Pod udar zakona doći će i stranci koji učestvuju u organizovanju učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi biće kažnjeni od dvije do 10 godina.
Tokom rasprave apelovano je na građane Srbije koji se trenutno nalaze na ratištima, uglavnom u Siriji i Ukrajini, da se u roku od najviše deset dana vrate u zemlju kako ne bi bili krivično gonjeni.
U debati poslanici opozicije ukazali su na nedoumice, a jedna od njih je i kako će se tretirati građani koji imaju dvojno državljanstvo, da li su kazne za grupni odlazak, uglavnom mladih, na ratišta širom svijeta rigoriznije od pojedinačnih odlazaka odraslih ljudi, šta je sa onima koji učestvuju u međunarodnom sukobu, a ne čine ratni zločin, već su na strani ugroženih i štite civile.
Opozicione partije u Skupštini Srbije zalagale su se i za veće kazne onih koji učestvuju u ratu ili oružanom sukobu, naročito za organizatore.
Agencije