За само двије године умрло 10 глумаца

glumci

БЕОГРАД │ Десетак глумачких великана ступило је на небеску сцену током протекле двије године.

Управо је Манда на сахрани Велимира Бате Живојиновића ову годину, коју није доживео ни до истека прве половине, назвао најтужнијом за глумце. Ни други нису пропустили да помену да се тада Бата, а сада сасвим неочекивано и Манда, придружују одабраној небеској подјели која постаје све већа.

Десетак глумачких великана ступило је на небеску сцену током протекле двије године, откад је 7. јула 2014. Бора Тодоровић преминуо у 84. години у КЦС, гдје се опорављао послије операције слијепог цријева.

Четири мјесеца касније, 9. новембра, отишао је послије дуге болести и легендарни Никола Симић, у 81. години.

Прије равно годину дана, 17. јуна, у 86. години нас је напустио и Властимир Ђуза Стојиљковић, лежећи на инфективној њези КЦС.

Двадесетак дана касније, 7. јула 2015. и једна велика глумица придружила се овим чувеним колегама – Ђурђија Цветић, вољена Сека из „Грлом у јагоде“, преминула је у 73. години.

Крајем прошле године, другог дана децембра, отишао је и Србољуб Срба Милин, један од оснивача позоришта „Дадов“ и пензионисани члан Народног позоришта, у својој 75. години.

Већ на самом почетку ове, за глумце најтужније године, првих дана јануара, преминуо је у 75. години Душан Голумбовски.

А онда, једни за другим…

Одлазак Драгана Гаге Николића 11. марта у 73. години шокирао је и растужио све, а цијели регион се поклонио легенди.

Потом, двије седмице касније, такође послије борбе са опаком болешћу, али опет сасвим неочекивано и свакако прерано, 26. марта у 38. години одлази и популарни и свестрани Маринко Маџгаљ.

Валтера, ни послије дугогодишње болести, многи нису успјели да појме као смртног, а 22. маја и Велимир Бата Живојиновић се придружио бесмртнима.

Позориште Атеље 212, већ „свикло“ на губитке после одласка Гаге, Ђузе, Маџгаља…, опростило се крајем прошлог мјесеца и од великог глумца Ђорђа Јелисића, који се прославио као филмски поп Спира, а преминуо 27. маја, у 91. години, у београдском дому за старе.

И Љубо Мољац преминуо на сцени

Публика памти још једну глумачку смрт на сцени. Миодраг Андрић, популарни Љуба Мољац (1943 – 1989) био је расни комичар којег су поредили са неким од највећих свјетских имена попут Бастера Китона. Омиљен међу колегама и гледаоцима, члан Атељеа 212 у вријеме најславнијих дана ове куће, изненада је преминуо у Загребу, 22. јануара 1989. године, претходно добивши излив крви у мозак. Позлило му је на бини док се налазио на турнеји са „Три носкетара“ (са Милованом Илићем Минимаксом и Јовом Радовановићем) у банијском мјесту Глина у Хрватској.

Вечерње новости