Забрана и војном оркестру да присуствује Дану Републике Српске

САРАЈЕВО | Након што је у Министарство одбране БиХ стигао захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића да се приликом његовог појављивања на обиљежавању 9. јануара, као Дана РС, ангажује почасна јединица ОСБиХ на коју он има право, као члан Врховне команде Оружаних снага, што је у Министарству првобитно и одобрено, дошло је до преокрета.

Како се сазнаје, након писма из НАТО штаба у БиХ, да је учешће било којег припадника Оружаних снага БиХ у било којем дијелу програма Дана Републике Српске неуставно, Министарство одбране БиХ стопирало је своју одлуку о ангажману Оружаних снага БиХ.

Измијењена је првобитна одлука према којој ће сада војни оркестар ОСБиХ моћи учествовати само 8, али не и 9. јануара.

Бригадни генерал Жизел М. Вилц, командант НАТО Штаба Сарајево, навела је данас у саопштењу да је у овом случају институционални и правни оквир јасан.

„Систем пукова, укључујући и Трећи (Република Српска) пјешадијски пук, успостављен је споразумом сва три конститутивна народа како би се креирао одобрени механизам за његовање посебних наслијеђа и традиција. У складу с договореним, све активности пукова морају се одобрити кроз ланац командовања који је дефинисан законима и прописима у области одбране. Министар одбране је била у праву када није одобрила учешће ОС БиХ у активностима 9. јануара. Припадници ОС БиХ су положили заклетву да ће бранити уставни поредак БиХ; осим тога, Закон о одбрани јасно каже да активности које су у супротности са Општим оквирним споразумом за мир представљају основ за смјену с дужности. У овом тренутку, учешће било ког припадника ОС БиХ у било којем дијелу програма “Дана Републике Српске“ 9. јануара представљало би кршење Закона о одбрани: према закону, те особе би подлијегале дисциплинским мјерама, укључујући и отпуст из војне службе. Њихови поступци би се могли разматрати и у контексту Анекса 1А Општег оквирног споразума за мир у БиХ“, стоји у саопштењу бригадног генерала Жизел М. Вилц, команде НАТО Штаба Сарајево.

Независне новине