Забрињавајући пад наталитета у Републици Српској

765-430-528da29817d16d26802f9068e37a90c1

БАЊАЛУКА │ У Републици Српској је прошле године, у поређењу са 2000. годином, рођено чак 35 одсто мање деце. Према подацима Завода за статистику РС, пре деценију и по на свет је дошло 14.191, а лане 9.357 беба. С друге стране, број умрлих је у поменутим годинама са 13.370 порастао на 15.059.

Из ове статистике више је него јасно да је у Српској константно присутан већи морталитет, а само у 2015. је умрло чак 5.700 више особа него што је рођено. Посебно забрињава податак да је у чак 61 локалној заједници у РС лане забележен негативан природни прираштај.

Зато не чуди што смо на самом зачељу држава кад је реч о броју рођене деце у односу на број жена. То је и недавно потврдио француски Институт демографских студија, у чијем се извештају наводи да се у БиХ на 10 жена роди тек дванаесторо деце. С друге стране, у Србији буде рођемо 14, а у Хрватској 15 беба на 10 мајки.

Алармантан је и податак да је у прве разреде ове школске године уписано 400 првачића мање него прошле.

У Удружењу породица са четворо и више деце РС кажу да ће ситуација бити и гора ако и даље буду изостајале мере којима би било стимулисано веће рађање.

„Овде првенствено мислим на увођење пензија за мајке са више деце, решавање њиховог стамбеног питања, бесплатне студије. Без тога, родитељи ће се све теже одлучивати на проширење породице, јер су свесни да не могу да рачунају ни на какву помоћ“, каже председник овог удружења Јован Радовановић.

Марија В. из Бањалуке каже да је у браку 10 година, али да не намерава да проширује породицу.

„Имам једно дете од шест година и мислим да ће тако остати. Муж ради код приватника, а ја сам незапослена. О другом и не размишљамо, јер ионако једва преживљавамо, тако да једини спас видимо у одласку у иностранство“, истиче наша саговорница.

Демографи наглашавају да је проблем у томе што они који имају једно или двоје деце не размишљају о проширењу породице.

„Главни разлог је што изостаје материјална подршка државе породицама са децом, а уз то је неопходна едукација младих о значају рађања. Директна материјална давања су, свакако, прва мера која би могла да подстакне наталитет. Међутим, питање је колико једна неразвијена земља то може“, истиче демограф Стево Пашалић.

Блиц