Зашто је Вашингтон блокирао „косовску војску“?

Замјеник помоћника америчког државног секретара за питања Европе и Евроазије Хојт Брајан Ји рекао је да је у поступку измјене и допуне закона о БСК недостајала координације институција Косова и међународних званичника.

Званичник Стејт Дипартмента је за јавни сервис РТК рекао да је питање војске практично питање и навео да Влада Косова треба да учини корак назад – да повуче приједлог закона и да га „врати на сто“ да би се постигла та координација.

– Ту су прије свега број припадника, опрема, оспособљавање. Тражи се подршка савезника и будућих савезника, пошто се ми надамо да ће Косово једног дана бити у НАТО-у. Значи, потребна је координација војних власти. Такође је значајан и политички корак, јер је постојао споразум Косова и САД и других партнера да ће бити консултација, координације свих елемената. До сада та координација није била довољна – рекао је Ји.

Он је указао да „Влада треба да направи корак уназад, да (закон) повуче и да га поново стави на сто како би се обезбиједила потребна координација и други неопходни кораци“.

Ји је у интервју говорио и о споразуму о обиљежавању граничне линије са Црном Гором и оцијенио да је споразум о томе добар, и да га треба ратификовати.

Он се изјаснио против превремених парламентарних избора на Косову истичући да није рјешење да се избори одржавају увијек када се појаве тешкоће у рјешавању проблема, јер то онда онемогућава напредак.

Током дводневне посјете Косову, Ји се састао са званичницима Приштине, српским представницима у власти те лидером опозиције. Послије свих тих разговора, Ји и Амбасада САД у Приштини нису давали изјаве, нити саопштења.

Агенције