Зашто нас море опушта

Нови закључци стручњака указују да су људи који живе у кући са погледом на море далеко смиренији. Морска вода садржи минерале који помажу организму да се избори са инфекцијама.

АКО вам треба „изговор“ да идете на море, сад можете да се позовете на најновије закључке научника који су утврдили да близина мора добро делује и на физичко и на ментално здравље. Само пазите да не претерујете са сунчањем, јер то оставља дугорочне последице на здравље коже, али користите све благодети морске воде, песка и благог сунца у јутарњим и вечерњим сатима.

Неке раније спроведене студије су утврдиле да море, односно боравак на плажи повећава осећај среће, добар је за опште здравље и побољшава мождане функције. Истраживање Универзитета „Коби“ у Јапану је показало да су људи који живе у кући са погледом на море далеко смиренији од осталих, а и британска студија је утврдила да су људи који живе близу мора физички и ментално здравији.

Поред тога, морска вода садржи минерале укључујући и магнезијум, калијум и јод, који помажу организму да се боље избори са инфекцијама. А удисање морског ваздуха помаже да боље спавамо, кажу стручњаци.

Клинички психолог Ричард шустер каже да је тај „зен“ осећај који имамо док смо на плажи последица разних ствари, а не само изложености витамину Д.

– Плава боја се повезује са осећањима смирености и мира – каже др шустер. – Само гледање у воду доводи до неке врсте медитативног стања и заправо мења фреквенцију можданих таласа.

Звук који производе таласи, то препознатљиво шуштање, помаже у активирању парасимпатичког нервног система, успорава нас и помаже нам да се опустимо.

Чак је и физички осећај песка под прстима добар за наше здравље и помаже нам да се осећамо слично као током медитације, односно тако смирено.

– Фокусирајте се на то како вам је тело топло од сунчевих зрака, на то какав је осећај песак под прстима, дишите дубоко и миришите морски ваздух – саветује психолог. – Бар пет минута посветите томе док сте на летовању.

Новости