Завршне ријечи на суђењу генералу Ратку Младићу

ratko mladic

ХАГ I Пред Хашким трибуналом данас почиње изношење завршних ријечи тужилаштва и одбране, којима ће бити окончано суђење генералу Ратку Младићу.

Изношење завршних ријечи трајаће до 15. децембра, при чему ће тужиоци имати прилику да изнесу своје аргументе до 7. децембра, а потом ће одбрана изнијети своју завршну ријеч од 9. до 13. децембра.

Одговоре на аргументе супротне стране, тужиоци и браниоци размијениће 15. децембра, док би према оквирном плану Хашког трибунала, првостепена пресуда генералу Младићу требало би да буде изречена до новембра 2017. године.

Младићев адвокат Бранко Лукић рекао је раније да се одбрана нада да ће успјети да побије наводе тужбе у завршној ријечи пред трибуналом и да докаже да генерал Младић нема никаквих додирних тачака са било којим злочином у БиХ 90-их година.

Лукић каже да има страх да ће, упркос изнесеним новим доказима, међу којима и у случају и Сребренице и Маркала, судско вијеће једноставно узети пресуђене чињенице из предмета гдје ти докази нису изведени.

„Тако да је врло тешко промијенити било шта у Хагу. Скептичан сам. Радим годинама, али боримо се против те међународне неправде. Радимо све што можемо и више него што можемо“, рекао је Лукић.

Он је навео да је релативно много времена прошло од изрицања ранијих пресуда, али да ће једна од тема одбране у завршној ријечи бити да генерал Младић није добио правично суђење, прије свега, што му суде двојица судија која су га већ осудила у неким другим предметима, у којима он уопште није био учесник.

„Дакле, ми ћемо и даље на томе да инсистирамо, иако су наши поднесци у том правцу одбијени. Наравно, ми се са тим никада нећемо сложити и увијек ћемо тврдити да генерал Младић није добио фер суђење. То ће бити истакнуто већ у уводном дијелу“, рекао је Лукић.

Он је подсјетио да је одбрана у свом завршном поднеску истакла недостатке у изношењу доказа тужилаштва у односу на Сребреницу, те да су изведени нови докази на основу којих се може закључити да су губици колоне муслиманске 28. дивизије такозване Армије БиХ у борбама приликом пробоја из Сребренице износили око 6.000 људи.

Суђење генералу Младићу почело је у мају 2012. године.

РТРС