Земља са најбољом репутацијом у свијету…

stokholm

СТОКХОЛМ │ Швеђани доста улажу у породицу и здрав живот, а шведска се сматра једном од најбезбједнијих земаља у свијету

Након два узастопна трећа мјеста, шведска је ове године проглашена земљом с најбољом репутацијом у свијету, оставивши за собом Канаду, Швајцарску, Данску и Норвешку. Ово је закључак истраживања које је спровео „Репутатион Институте“, који сваке године објављује која је то земља у свијету с најбољом репутацијом. Иначе, „Репутатион Институте“ је познат у свијету као водећа консултантска компанија за репутације, а рангирање врши и за компаније, не само земље.

„Шведска заиста има најбоље оцјене у вези са свим различитим параметрима“, изјавио је Николас Трад, извршни директор „Репутатион Институтеа“.

„Када је ријеч о финансијским параметрима, ту се дефинитивно показала најбољом. Најбоља је и када је ријеч о еколошким параметрима, али и изборном процесу и многим другим показатељима на основу којих смо дошли до ових резултата“, каже он.

Ова ранг-листа сачињења је на основу 58.000 мишљења која су сакупљена током прве половине 2016. године, а гдје се мјери перцепција у вези с напредовањем економије и осталих параметара у вези с одређном земљом.

Трад, који живи у Данској, каже да избор Шведске као земље с најбољом репутацијом у свијету није изненађујући, јер многи широм свијета имају позитивно мишљење о овој земљи.

„Шведску познајем веома добро, често путујем тамо и знам шта људи мисле о овој земљи“, каже он.

Швеђани доста улажу у породицу и здрав живот, а шведска се сматра једном од најбезбједнијих земаља у свијету. Сличне перцепције се везују и за Норвешку и Данску, али Шведска је ове године имала предност у односу на своје комшије јер има далеко јаче брендове.

„Шведска је веома јака економски, потрошачки оријентисана, што, рецимо, у Норвешкој и није случај. Данска има супер оцјене у неколико параметара, али свакако не у свим“, каже Трад.

Примјера ради, данској репутацији је највише наштетила прича о одузимању накита избјеглицама, што се заиста не може толерисати. Такође, у Данској настаје криза чим има сувише различитих мишљења, док је у Шведској знатно другачије, јер Швеђани свему имају један колективни приступ. Колективни менталитет и заједништво дају једну добру слику ове земље, због чега је и прва на овогодишњој ранг-листи.

„Ово је земља која жели да постане прави бренд у свијету и у овој земљи су многе ствари синхоринизоване и координисане“, каже Трад.

Иначе, Шведска је једна од земаља које имају најбољу комуникацију између владе и компанија, што је ријеткост у остатку свијета. Примјера ради, шведска влада је недавно ушла у дијалог са „Икеом“, како би видјели шта је то што држава може учинити за њих и који је најбољи начин да се то учини.

Независне новине