Жена астронаут нова генерална гувернерка Канаде

ОТАВА I Британска краљица Елизабета Друга и канадски премијер Џастин Трудо именовали су жену-астронаута Џули Пајет за нову генералну гувернерку Канаде.

Она ће на највишу дужност ступити на јесен наслиједивши Дејвида Џонстона који је генерални гувернер био током претходних седам година.

Џули Пајет ће бити 29. генерални гувернер Канаде и тек четврта жена – заступник круне. Канада је парламентарна демократија која формално признаје власт британске круне у лику генералног гувернера.

Генерални гувернер Џонстон упутио је честитке својој насљедници из Кине где предводи канадске званичнике у државној посјети.

„Именовање Џули Пајет за генералну гувернерку је дивна вијест за нашу земљу. Имао сам привилегију да будем на тој функцији седам година и сигуран сам да ће она испуњавати ту улогу интелигенцијом, финоћом и енергијом и да ће исказати квалитете радозналости, храбрости и саосјећања током свог мандата“, написао је у честитки гуверер Џонстон.

Досадашња образовна, радна и укупна биографија Џули Пајет (53) је фасцинантна. Дипломирала је електротехнику у родном Монтреалу, а магистрирала компјутерско инжењерство у Торонту. Усавршавала се на неколико других универзитета и научних институција, а чак 18 универзитета додијелило јој је почасне титуле.

Бавила се истраживањем у компјутерским системима и другим областима, радила као систем инжењер, инжењер-истраживач и универзитетски асистент у Канади, а као гостујући научник у Швајцарској.

Јуна 1992. Канадска свемирска агенција изабрала је Џули Пајет за једног од четири астронаута међу 5.330 кандидата. Послије завршене обуке радила је као технички савјетник за примјену напредног канадског роботског система који је био дио Међународне свемирске станице.

У свемир је летјела два пута, 1999. и 2009. и у тим летовима и на свемирској станици провела 611 часова. Била је члан посаде која је прва у историји извршила мануелно присаједињење шатла свемирској станици.

Била је главни астронаут Канадске свемирске агенције од 2000. до 2007. Послије 20-годишње астронаутичке каријере из те агенције се повукла 2013. године поставши водећи оперативни руководилац у Монтреалском научном центру, а такође и потпредсједник Канадске земљишне компаније.

Џули Пајет посједује и пилотску дозволу и пилотирала је канадским војним авионима, а била је и ронилац у дубоким водама. Чланица је Куће славних канадског ваздухопловства.

Добитница је медаље америчке свемирске агенције НАСА за изузетну службу, највиших канадских инжењерских и других признања укључујући и високо канадско државно одликовање.

Указана јој је и почаст као носиоцу олимпијске заставе на Зимским играма у Ванкуверу 2010. године.

Течно говори и пише енглески и француски, а споразумијева се и на шпанском, италијанском, руском и њемачком језику. Свира и клавир, а мајка је двоје деце.

Бета