Жесток удар на џепове грађана

765-574-c296fe6f0ff8e860e62e7036793521bd

БАЊАЛУКА │ Опорезивањем плата радника од 0,9 одсто за РТВ таксу једно домаћинство са двоје запослених би јавним сервисима месечно плаћало 15 КМ.

Узме ли се у обзир домаћинство где брачни пар прима просечну плату од око 820 КМ, они би  за РТВ таксу сваког месеца издвајали дупло више уместо садашњих 7,5 КМ.

„Невероватно је шта политичари раде овом народу. Ми обични радници гледамо како да сачувамо сваку марку. На том Јавном РТВ сервису немате шта видети, па се питам шта и коме да плаћамо. Грађани имају само намете, а политичари нам ништа добро не доносе“ каже радница Велинка Малић из Бањалуке.

У удружењима потрошача кажу да је апсурдно да се на овај начин још једном опорезују радничке плате.

„Политичари се правдају да ће на овај начин највише издвајати они са високим примањима, али они колико год да издвоје неће то осетити, а имају и додатна примања. Највише ће бити погођени просечни радници којима је свака марка важна“ каже Муриса Марић, извршна директорка удружења „Дон“ из Приједора.

Наведеним предлогом је превиђено да се пензије опорезују са 0,3 одсто, а у Удружењу пензионера РС кажу да је то за њих повољније.

„РТВ претплата би на просечну пензију износила једну КМ, што је мање него сада. Таман да су и два пензионера у домаћинству није пуно“, каже Раде Ракуљ, председник Удружења.

Због парадокса да РТВ плаћају сви запослени чланови домаћинства, а не само један, јуче је Предлог закона о изменама и допунама Закона о Јавном радио-телевизијском повучен са дневног реда седнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ. На предложени закон су пристигла 22 амандмана због чега је остављен рок од 10 дана да се они усагласе.

СНСД  тражи да БХТ више не добија 50 одсто од РТВ таксе, а ентитети по 25 одсто, него да БХТ добија 40 одсто, а ентитети по 30 одсто.

У СДС су овај закон дочекали на нож тврдећи да иза свега стоји СНСД који преко леђа грађана жели да финасира „своју фабрику лажи“ како су назвали РТРС.

У СДС су израчунали да би се се на овај начин од радника и пензионера у РС годишње узело 30 милиона КМ.

„Неће бити нових пореза и намета. Ако треба блокираћемо РТРС, а од директора јавног сервиса тражимо да поднесе оставку“, поручила је Александра Пандуревић, шеф Клуба посланика СДС у Представничком већу Парламентарне Скупштине БиХ.

У склопу измена закона била су два предлога да се РТВ такса плаћа преко рачуна за струју, а други да се оснују ентитетски фондови који би се пунили опорезовањем примања грађана који је на крају прихваћен.

Садашњи модел плаћања РТВ претплате у БиХ путем телефона истиче 30.јуна, а пошто закон није усвојен тражиће се прелазно решење.

Докле ће грађани плаћати

Муриса Марић подсећа да је Влада РС прошле седмице опет завукла руку у џеп грађана повећањем цене регистрације аутомобиле за 100 КМ.

„Грађани плаћају путеве, а путеви нам најлошији, финасирамо јавне сервисе, а немамо ништа од њих. Нико не размишља о смањењу високих плата политичких функционера, о уштедама које се могу направити на њиховим лимузинама“, истиче Марићева.

Блиц