Жирафама пријети изумирање

070638

У протеклих 30 година забиљежен је драматичан пад популације жирафа, највиших животиња на свијету, због чега је овај проблем класификован као изумирање ових животиња.

У стаништима је забиљежено да је број примјерака жирафа са око 155.000 у 1985. години сведен на само 97.000 у 2015. години.

Међународна унија за заштиту природе претпоставља да су разлози губитак станишта, криволов и грађански немири у многим дијеловима Африке. Одређено повећање присутности жирафа забиљежен је у јужним дијеловима континента.

Ова унија до сада није претјерано водила бригу о очувању статуса жирафа, али сада је забринута, јер се жирафе налазе на црвеној листи угрожених врста, а њихова популација је смањена за више од 30 одсто.

Доктор Џулијан Финеси, специјалиста за популацију жирафа, сматра да ове животиње пролазе „тихо изумирање“.

– Ако идете на сафари, жирафе су свуда око вас. Иако је у протеклом периоду владала велика забринутост због слонова и носорога, жирафе су сада најугроженије – рекао је он.

Брзи раст људске популације је изазвао ширење стамбених и пољопривредних простора, а то је угрозило животињска природна станишта у многим дијеловима Африке. Такође, и непрестани грађански немири у дијеловима тог континента узимају свој данак.

– У овим ратом разореним областима, у сјеверној Кенији, Сомалији и Етиопији у пограничном подручју са Јужним Суданом, жирафе су у суштини ратна сточна храна – упозорио је доктор.

На црвеној листи угрожених врста налази се и велики број птица. Тако је сивој папиги из Африке статус промијењен из „рањиве“ у „угрожену“, што значи да се ова птица, популарна као кућни љубимац због могућности опонашања људског гласа, налази међу врстама с врло високим ризиком од истребљења.

Агенције