Žrtve kredita počele da pale svijeće pred bankama

franak
ZAGREB | Udruženje „Franak“ u Hrvatskoj počelo je akciju u kojoj će narednih osam vikenda za sve žrtve kredita paliti svijeće ispred banaka širom zemlje.
Sljedećih osam vikenda svijeće će paliti ispred osam banaka koje su tužili u kolektivnom procesu.
Akcija je počela ispred Erste banke u gradovima širom Hrvatske. Narednih vikenda svijeće će paliti uvijek kod druge banke.
Udruženje „Franak“ pozvalo je članove, dužnike i sve građane da se svakog vikenda odazovu akciji, prenose hrvatski mediji.
Akcija je organizovana sa ciljem da kontinuirano podsjećaju izvršnu vlast, Hrvatsku narodnu banku i banke da u Udruženju „Franak“ neće odustati od zahtjeva.
Nakon svih osam banaka, deveti vikend, 28. marta biće organizovano paljenje svijeća ispred Hrvatske narodne banke.
Udruženje „Franak“ je Ministarstvu finansija uputilo otvoreno pismo u kojem izražava nezadovoljstvo upornim izbjegavanjem zajedničkih sastanaka svih strana u krizi sa švajcarskim frankom.
Ovo udruženje tvrdi da neki njeni članovi tvrde da se neke banke ne pridržavaju Zakona o potrošačkom kreditiranju.
Udruženje, između ostalog, traži angažovanje nezavisne strane i domaće ekonomske stručnjake i istražitelje koji će istražiti tok novca u sve okolnosti u vezi sa tim problemom.
Među zahtjevima je i da ovo udruženje, koje se bavi zaštitom prava potrošača usluga kreditnih i finansijskih institucija, formalno bude uključeno u radnu grupu za donošenje dugoročnih mjera.
Srna