Crvena traka oko balon sale: Ministarstvo poništilo dozvolu za građenje

„Pregledom predočene dokumentacije utvrđeno je da u postupku izdavanja predmetnog rješenja nije pribavlјeno Stručno mišlјenje o mjerama zaštite za predmetne radove Republičkog zavoda za zaštitu kulturnog-istorijskog i prirodnog naslјeđa Republike Srpske, niti je Zavod dobio zahtjev za stručno mišlјenje“, kaže za radiotrebinje.com Dušanka Makivić, viši saradnik za odnose s javnošću u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

balon sala2
TREBINJE | Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske poništilo je rješenje o dozvoli građenja balon sale kod Arslanagića mosta, potvrdila je za radiotrebinje.com portparol ovog ministrarstva Gorjana Rosić.
Rosićeva je pojasnila da je rješenje o poništenju dozvole, koju je investitoru u ovaj privremeni objekat 2011. godine izdalo Odjeljenje za prostorno uređenje Grada Trebinja – doneseno na inicijativu Inspektorata Republike Srpske da se preispita valjanost postupka izdavanja dozvole.
„U skladu sa Zakonom o upravnom postupku i Zakonom o uređenju prostora i građenju, ministarstvo je donijelo odluku o poništenju rješenja po pravu nadzora. Investitor pred sudom može pokrenuti upravni spor protiv našeg rješenja, rekla je Rosićeva, dodajući da je slučaj riješen još 18. marta.
Viši saradnik za odnose s javnošću u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove Dušanka Makivić rekla je za radiotrebinje.com da je po prijemu rješenja o poništenju dozvole za građanje republički urbanističko-građevinski inspektor zabranio dalјe izvođenje radova na objektu i crvenom trakom fizički obilјežio zabranu.
Makivićeva je pojasnila da je Inspektorat RS reagovao na zahtjev Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, koji je morao biti konsultovan u postupku izdavanja dozvole – jer je riječ o objektu u neposrednoj blizini Arslanagića mosta, odnosno lokaciji u zoni zaštite ovog spomenika kulture.

balon sala
„Pregledom predočene dokumentacije utvrđeno je da u postupku izdavanja predmetnog rješenja nije pribavlјeno Stručno mišlјenje o mjerama zaštite za predmetne radove Republičkog zavoda za zaštitu kulturnog-istorijskog i prirodnog naslјeđa Republike Srpske, niti je Zavod dobio zahtjev za stručno mišlјenje. Zbog utvrđenih nepravilnosti, republički urbanističko-građevinski inspektor je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske podnio inicijativu za ukidanje Rješenja po pravu nadzora. Nakon provedenog postupka resorno ministarstvo je poništilo rješenje Odjelјenja za prostorno uređenje grada Trebinje, te je shodno tome republički urbanističko-građevinski inspektor zabranio dalјe izvođenje radova i fizički obilјežio zabranu“, pojasnila je Makivićeva.
Prema Odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH o proglašenju Arslanagić mosta nacionalnim spomenikom – prva zona zaštite je sam objekat mosta i pojas u širini od 50 metara uzvodno i nizvodno od objekta, a u kojoj je „zabranjeno građenje objekata“ i dozvoljeno samo izvođenje infrastrukturnih i konzervatorskih radova, i to uz prethodno pribavljenu „saglasnost nadležnog ministarstva i stručni nadzor nadležne službe zaštite u Republici Srpskoj“.
R.S.