Djeca bi trebalo više da borave u prirodi

TREBINJE │ Odred izviđača Trebinje provodi projekat „Izviđači – mladi sakupljači plodova prirode i čuvari šume“, u koji su uključeni učenici sedmih i osmih razreda trebinjskih osnovnih škola, a večeras počinje druga dvodnevna radionica na kojoj će učesnici steći nova znanja o šumskom voću, jestivom i ljekovitom bilju koje se može naći u našoj okolini.

Radionice se održavaju na Tulima, gdje je smješten i Izviđački dom, a u prethodnoj, koja je održana prošlog vikenda, djeca su naučila kako da prepoznaju i pravilno koriste najčešće jestive gljive koje se mogu naći na području Trebinja.

Nebojša Ratković, starješina Odreda izviđača Trebinje, kaže da će djeca tokom ovih radionica upoznati prirodu i prirodno bogastvo, kako teorijski tako i praktično.

„Dosta toga su naučili o jestivim gljivama, o vrstama koje su karakteristične za naše područje. Našli smo četiri vrste, pa smo napravili i jednu izložbu i obnovili znanje. U drugoj radionici prikupljaćemo šumsko voće, jestivo i ljekovito bilje. Ne možemo, naravno, obuhvatiti sve što se nalazi ovdje u jednoj radionici ali nadam se da ćemo na terenu naći divlje jabuke, kruške, šipurak i divlji šipak, kao i vrijesak, pelim, smilje. Upoznaćemo ih i sa onim biljakama koje su šumske, a kojih najviše ima u proljeće“, navodi Ratković.

Djeca su zainteresovana za upoznavanje prirode kroz praktičan rad.

„Reakcije su uglavnom pozitivne. Jedino što me zabrinjava jeste što imamo šest učesnika manje nego u prethodnoj radionici. Da li su to objektivni razlozi ili je nezainteresovanost, ne mogu još uvijek da kažem. Žao mi je što neće biti isti broj djece sa kojima smo krenuli u ove projektne aktivnosti. Malo je bilo borbe, jer nismo dozvoljavali mobilne telefone osim u tom nekom vremenu pauza, kao i uveče, da se sve ne bi pretvorilo u cjelovečernje pretrage po internetu. Jako im se svidjelo što smo bili u prirodi, što su naučili dosta o gljivama, a posebno im se svidio roštilj koji smo organizovali u prirodi“, kaže Ratković.

On smatra da bi djeca trebalo više vremena da borave u prirodi i da se podstaknu da razvijaju ljubav prema njoj te da znaju koji je značaj životne okoline i kako da koriste plodove prirode.

„To je, naročito, značajno danas, kada imamo situaciju da veoma malo djece posjećuju sela, kao što su to radile ranije generacije, koje su vikende i raspuste provodili kod djeda i bake na selu. Bio je to njihov kontakt sa prirodom, što danas nije slučaj.Djeca vrlo malo borave u prirodi“, ističe starješina izviđača.

Osim što učenici na ovim radionicama upoznaju prirodu na terenu oni se, na ovakvim druženjima, uče odgovornostima te kako da vode računa o sebi i drugima.

„To je drugi benefit ovih radionica. Djeca imaju dva zajednička noćenja, sve se odvija po izviđačkim principima gdje je jasno precizirana satnica. Zna se kada je vrijeme ustajanja, jutarnje higijene, raspremanja spavaonica, poslije dolazi doručak … Nastojimo da im ukažemo da vode računa o sebi, o drugima, da se socijalizuju, da razvijaju vještinu komunikacije. Oni to dobro prihvataju. Spremaju jela, obično vole da prave palačinke, to je većini poznato. Oni koji ne znaju da prave, znaju da filuju palačinke, pa nađu svoje mjesto u toj priči. Oni zainteresovaniji za kuvanje, pripremaju i obroke. Ima dosta toga što se nauči mimo onoga što je direktan cilj ovih radionica“, kaže Ratković.

U okviru ovog projekta biće održana i petodnevna škola za mlade gorane.

„Na tim radionicama ćemo upoznati djecu sa sadnicama, načinima pošumljavanja, značaju šume, održavanju sadnica , rasadničkoj proizvodnji”, kaže Nebojša Ratković.

Kao završne aktivnosti projekta planirana je posjeta rasadniku Centra za gazdovanje kršom, te jednodnevni izlet na kojem će učesnici sva usvojena znanja pokušati da primijene na terenu.

D.R.