Годишњица страдања 3.500 убијених Срба Средњег Подриња

BRATUNAC

БРАТУНАЦ │ У Братунцу су обиљежене 24 године од великог српског страдања у околини Сребренице и Братунца на Петровдан, 1992. године у знак сјећања на све Србе средњег Подриња и Бирча, које су убили припадници такозване Армије БиХ.

Одржан је парастос и прислужене свијеће на братуначком Градском гробљу за око 3.500 настрадалих Срба, међу којима и за 69 убијених на Петровдан 1992. године.

Централном комеморативном скупу присуствовао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, посланици парламента Српске, министри у Влади Српске, српски представници у заједничким органима БиХ, србијански министар за рад и борачко-социјална питања Александар Вулин и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Братунцу, након парастоса српским жртвама средњег Подриња и Бирча, да је од кључне важности да српске жртве не буду заборављене, јер је, осим њихове погибије и страдања, направљена још једна врста злочина тако што је око 3.500 људи убијених до 1995. године на овом простору напросто одједном нестало и пало у сјену каснијих догађаја везаних за Сребреницу.

„Уколико ми не будемо одлучни да наставимо обиљежавање ових догађаја и страдања, нико други нам то неће учинити“, истакао је Додик.

081232

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да се данас одаје почаст свим херојима српског народа који су на овим просторима бранили нејач и своја огњишта. Савановић је нагласио да је слобода на овим просторима, историјски посматрано, варијабилна, јер се до ње тешко долази, а лако се губи.

„То је и порука младим генерацијама да морају бити опрезни и јединствени, да се не би дешавало и њима све што се до сада дешавало генерацијама кроз историју“, истакао је Савановић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је данас у Братунцу да ни након 24 године нису осуђени злочини над српским народом на овом простору.

„Бојим се да не почнемо обављати мисију подсјећања одговорних, односно оних којима је то посао да истражују, документују и процесуирају злочине, да раде свој посао“, рекао је Савчић.

Он је додао да се на томе упорно мора радити и бити стрпљив, јер злочин мора бити кад-тад санкционисан.

„Управо зато што злочини нису санкционисани и процесуирани из 1942. године у овом дијелу БиХ, зато су се десили и ови у деведесетим годинама прошлог вијека“, рекао је Савчић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин рекао је данас у Братунцу да се из године у годину обиљежава сјећање на трагедију Срба у Братунцу и цијелом Подрињу и да се из године у годину види да за ту трагедију, осим Срба, нико нема слуха. Он је додао да се сваке године понада да ће се на овим гробовима у Братунцу појавити представници и других народа, да ће прихватити своју одговорност и да ће се на гробовима српске дјеце заклети у своју дјецу да се никада ово зло не понови.

„Моја нада остаје поражена сваке године, јер се само Срби окупљају овде, сваке године само Срби говоре о својим мукама, својим ранама, иако су представници српског народа и представници Србије показали да им је стало и до других народа, других жртава и туђих рана и туђе муке“ – рекао је Вулин и додао да ово није само трагедија српског рода, него и читавог човјечанства.

 РТРС