Гради се 600 станова: И ДАЉЕ НАЈБРОЈНИЈИ ДОМАЋИ КУПЦИ

Зграда Херцинвеста – Дом сунца

Свједоци смо да се у Требињу гради пуном паром. Осим затвореног Олимпијског базена, система за наводњавање, Ватрогасног дома, нових цјелина у Граду сунца… наш град доживљава праву експанзију у броју новоизграђених зграда и станова. Само што су завршени велики стамбени комплекси на локацији старе аутобуске станице и бивше Индустријске пекаре, већ се отварају нова градилишта. И док се у прве станари полако усељавају, стиче се утисак да су нове већ никле из темеља.

У овом тренутку активна је изградња станова на простору трга Петрал (некадашње Љекобиље), поред хотела „Нар“, у бившој касарни (између тржног центра „Бинго“ и аутобуске станице), некадашњој Травунији на Главној улици, на обали Луке Вукаловића (низводно од моста Ива Андрића), у Бреговима (тик уз базен)…

И док се једни диве зградама које ничу као печурке послије кише, други се питају коме се продају ти исти станови, а истовремено медији нас бомбардују различитим информацијама о цијени по метру квадратном. Спекулише се различитим бројкама. Мада, помало и не чуди оволика прича с обзиром на чињеницу да се још од осамдесетих година минулог вијека и завршетка комплекса „Тини“, у Требињу, заиста, нису градиле значајније стамбене јединице. Тек покоја зграда са двадесетак станова.

„У 2018. години у Требињу је планирана изградња 600 нових стамбено – пословних јединица. Година пред нама је година великих инвестиција у нашем граду. У овом тренутку је активно 14 градилишта, а у скорије вријеме активираће се још четири“, истакао је Марко Рикало, начелник Одјељења за просторно уређење, те додао да је захваљујући пријатној измијењено медитеранској клими и развоју туризма Требиње примамљиво за живот све већем броју људи.

Овако ће изгледати прва зграда у Сјеверном логору

У овом тренутку највећи број стамбених јединица у нашем граду нуди фирма „Херцинвест“, која је, у посљедњих непуно шест година, изградила пет стамбено-пословних објеката са укупно 220 стамбених јединица.

„Тренутно градимо три објекта на подручју Требиња, и то стамбено- пословни објекат Стадион С-35 на локалитету некадашњег објекта Љекобиље – трг Петрал и два објекта, од планираних седам, у оквиру стамбено-пословног објекта Центар на локалитету некадашње управне зграде Травуније – улица Краља Петра I Ослободиоца“, рекли су нам надлежни у Херцинвесту објаснивши да је период градње објеката, у зависности од величине, око годину дана, а само у овој години планирају градњу 130 стамбених јединица.

Од запослених у Херцинвесту смо сазнали да станове у Требињу мање више купују двије групе људи. Како рекоше по досадашњој оствареној продаји, структура купаца је таква да су 50% њих становници Требиња и то једним дијелом млади брачни парови, а другим дијелом брачни парови који „проширују“ своје стамбене капацитете. Осталих 50% купаца су они који имају родбинске или пријатељске везе у Требињу те наши људи који живе и раде у иностранству. Мада, није занемарив број ни оних којима се Требиње допада као мјесто за живот у неким „каснијим“ годинама, због близине мора или медитеранске климе.

„Потражња за луксузним становима је велика. Вјерујте да су до сада у свим нашим објектима велики станови на посљедњим етажама одмах продати. Сви ти купци су имали специјалне захтјеве што се тиче опреме и градње станова и ми смо им са задовољством изашли у сусрет“, наглашавају у фирми чије ће зграде дати нови шарм самом центру нашег града, Главној улици.

Милорад Мишо Аћимовић власник је фирме „Леопластик“ која се дуги низ година бави грађевинским пословима у нашем граду. До сада су изградили 650 станова на више локација. Почев од комплекса иза зграде Градске администрације, Мокрих Долова, Брегова… и све то за нешто мање од двадесетак година.

„Зграда коју сада радимо је у степену довршености од 70%. Налази се поред хотела „Нар“, а већ смо почели другу зграду са двије ламеле од 80 станова на подручју бивше касарне“, истиче Мишо Аћимовић.

Према његовим ријечима купци станова у нашем граду су углавном млади брачни парови и наши људи који живе и раде у иностранству.

„Једно вријеме станове су масовно куповали људи који су у ратном периоду избјегли у Требиње па кад су успјели продати ту своју имовину недуго послије ратних збивања, улагали су у некретнине у нашем граду. Сад је њих много мање. Сад преовладавају млади брачни парови а надати се да ће, ови млади брачни парови који интензивно купују станове, и остати у Требињу“, истиче Аћимовић и тврди да ће Требиње имати одређен прилив становништва и то људи који у иностранству одлазе у пензију и враћају се у завичај да угодно проведу пензионерске дане.

Зграда Леопластика у кругу бивше пекаре

У „Леопластику“ кажу да имају одређених потешкоћа кад су у питању нове локације за стамбене комплексе и да, у овом тренутку, не желе спекулисати гдје ће градити нову зграду. Локације углавном купују од приватних лица.

Милорад Мишо Аћимовић тврди да се у Требињу десио туристички бум, да град изазива велико интересовање, да је пуно људи са стране који овдје желе живјети. Те, да сви они имају своје жеље, захтјеве, али и различиту куповну моћ.

„Сходно нашем стандарду, млади брачни парови углавном дижу стамбене кредите на дуги низ година и траже што јефтинији квадрат стана, али очигледно има и оних који могу себи да приуште луксузнији стан са великом квадратуром“, прича нам Мишо и додаје да су, ових дана, имали у посјети и једног купца рођеног Енглеза који је у Требињу био туристички и одлучио да купи стан.

Ипак, из огромног предузетничког искуства, Аћимовић помало са задршком прича о изградњи станова. Не воли пуно да обећава, јер изражава бојазан да све што је започето треба и на вријеме завршити.

„Људи су платили станове, морамо их испоштовати. Истовремено требамо нашим радницима на вријеме исплатити плату“, завршава наш разговор власник фирме „Леопластик“ и увјерава нас да су до сад свакоме изашли у сусрет водећи се девизом: „Ко живи само за себе, не треба ни да живи!“

Мирко Станковић менаџер продаје некретнина у фирми „Еуропартнер д.о.о“, која се бави прометом некретнина већ двадесет година, каже да је у посљедњих пар година у многоме порасло интересовање за куповину некретнина у Требињу.

„Подједнако се тражи и староградња и новоградња. Ми у у понуди имамо и једне и друге. Нашим купцима нудимо и једнособне, и двособне, трособне, али и пентхаус станове“, објашњава нам Мирко и тврди да нема правила и али да се они труде да сваком купцу испуне жеље.

Од Станковића сазнајемо да се цијене станова у староградњи крећу од 1100 КМ – 1300 КМ по метру квадратном, а у новоградњи од 1450 до 2200 КМ по метру квадратном. Година изградње, спратност и локација само су неки од фактора који битно утичу на цијену стана.

„На цијену утиче локација, квалитет и ниво градње станова. Некретнине у Требињу купују подједнако и Требињци и наши људи који живе у дијаспори“, објашњава нам Мирко.

Будућа зграда Леопластика између аутобуске станице и Бинга

Према званичним подацима Завода за статистику Републике Српске број проданих новоизграђених станова у Републици Српској у првом тромјесечју 2017. године, у односу на исто раздобље 2016. године, порастао је за 41%, али оно што је, такође, занимљиво је да је за исти постотак пала продаја нових станова у Бања Луци. Највише станова за првих 90 дана 2017. године продато је у Требињу (63), а слиједе Источно Сарајево (61), Бијељина (47), па тек онда Бања Лука са 45. Овај тренд је настављен и у 2018. години.

Евидентно је да у нашем граду расте број станова, да расту цијене квадрата, али и број стамбених кредита. До када ће то бити тако остаје да се види…

Јелена Ковачевић/Глас Требиња